Jobcentrene skal spare 1,1 milliarder: Nu skal de også hjælpe 20.000 i nyttejob

20210907-132613-L-1920x1280we
Statsminister Mette Frederiksen (S), beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede reformudspillet "Danmark kan mere 1" i Spejlsalen i Statsministeriet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Der skal spares 1,1 millarder på den kommunale beskæftigelsesindsats for at finansiere Arne-pensionen. Men nu ønsker regeringen, at kommunerne skal have en ekstra byrde ved at få kontanthjælpsmodtagere med integrationsbehov til at tage nyttejobs.

Arbejdsudbuddet skal øges. Det var hovedbudskabet i det reformudspil, regeringen præsenterede tirsdag formiddag. 

Det skal blandt andet, hvis det står til regeringen, ske ved, at kontanthjælpsmodtagere med udenlandsk baggrund skal omfattes af et krav om 37-timers arbejdspligt.

LÆS OGSÅ: Reformudspil splitter fagbevægelsen: Læs reaktionerne her

Det er ikke noget, der overrasker politisk kommentator og tidligere minister Hans Engell. 

- Det er helt overordnet Mette Frederiksens favorit-projekt: Hun vil ikke acceptere det ret store antal indvandrerkvinder, der modtager offentlige ydelser uden at være tilgængelige for samfundet, siger han.

Da Mette Frederiksen var beskæftigelsesminister i 2013 var det også hendes mission, at kommunerne skulle finde omkring 5.000 nyttejobs. 

Vil koste cirka 200 millioner

Ifølge regeringens tal er seks ud af ti kvindelige indvandrere og efterkommere fra Mellemøsten, Nordafrika, Afghanistan, Pakistan og Tyrkiet uden job. 

Udspillet vil unægteligt betyde, at kommunerne får en større byrde. Regeringen har i sit udspil ikke sat et præcist beløb på, hvad det vil koste. Men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sagde til pressemødet, at de regner med, at det har en cirkapris på 200 millioner kroner. 

Hvordan det hænger sammen med, at der skal spares 1,1 milliarder for at finansiere Arne-pensionen på den kommunale beskæftigelsesindsats, vides endnu ikke. 

Det var ikke muligt for A4 Beskæftigelse at få beskæftigelsesministeren til at forholde sig til det på tirsdagens pressemøde. Regeringen har til gengæld bebudet et nyt pressemøde i Beskæftigelsesministeriet senere på ugen.

Målgruppen er 20.000

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) kom i juni med et udspil om, at der kan spares 250 millioner kroner ved at lade ansvaret for dagpengemodtagerne overgå til a-kasserne. Altså et beløb, der nogenlunde svarer til det beløb, som det vil koste at iværksætte en 37-timers arbejdspligt for målgruppen. 

Hans Engell mener, det er for tidligt at vurdere, om regeringen med sit udspil har samme ønske for de forsikrede ledige. 

- Der skal vi have flere detaljer på bordet. Indtil videre har vi kun de store hovedoverskrifter. Men der er ingen tvivl om, at det bliver Hummelgaard, der bliver den store forhandler i det her udspil. 

Ifølge regeringsudspillet kan de opgaver, som kontanthjælpsmodtagerne skal forpligte sig til at tage, være at ren- og vedligeholde strande og skove eller renoverings- og vedligeholdelsesopgaver på kommunens institutioner og ejendele.

- Det kan for eksempel være at tage med ned på stranden og samle cigaretskodder eller plastik op, sagde Peter Hummelgaard til pressemødet. 

I første omgang vil målgruppen for arbejdspligten på 37 timer være alle, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse og uddannelses- og kontanthjælpsmodtagere, som har været i kontanthjælpssystemet i tre ud af fire år, og som ikke har bestået minimum Prøve i Dansk 2 eller gennemført 6. klasse.

Denne målgruppe udgør cirka 20.000 personer. Senere skal andre grupper også omfattes, står der i udspillet. 

Lidt for de blå og lidt for de røde

Ifølge Hans Engell lægger denne del af udspillet op til, at det er en aftale, der skal laves med de blå partier. 

- Pakken er skruet sådan sammen, at der er noget, som i den grad er en inivation til de blå partier, som de røde partier vil hade, og omvendt. Man skal lægge mærke til, at Mette Frederiksen ikke præsenterede udspillet som en stor sammenhængende pakke. Det lægger op til en række forskellige aftaler med forskellige partier. 

Enhedslisten har allerede været ude og kritisere forslaget om at indføre 37-timers arbejdspligt. 

-  Regeringens såkaldte "aktiveringspligt" tangerer statsstøttet social dumping, og det kommer vi til at bekæmpe med næb og kløer. Det er et vanvittigt ringe forslag, og jeg mener, at man bør gå en helt anden vej og hjælpe folk i reelle jobs til overenskomstmæssig løn i stedet for, siger politisk ordfører Mai Villadsen (EL) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

LÆS OGSÅ:  Madsen: Nu skal Wammen sparke Frederiksens sukkerbold i mål

I reformudspillet var der dog også mange initiativer, som tiltaler regeringens støttepartier som en højere dagpengesats for nyledige og en afskaffelse af den gensidige forsørgerpligt for pensionister.