10 ukrainere anholdt: Social dumping afsløret på kommunalt millionbyggeri

20210512-152131-7-1920x1280we
Helsingør Kommune ser på stor alvor på sag om social dumping. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Koordineret aktion mellem politiet, Skat og Arbejdstilsynet afslører social dumping og brud på arbejdsmiljøregler på et kommunalt byggeri i Helsingør.

10 ukrainske håndværkere blev tirsdag morgen i denne uge anholdt og siget for at arbejde uden lovpligtige arbejdstilladelser under byggeriet på et kommunalt sundhedshus i Helsingør.

Ukrainerne, der arbejdede for firmaet TMG Group, blev anholdt i forbindelse med en fælles myndighedsaktion mellem politiet, Skat og Arbejdstilsynet.

Det skriver lokalmediet Frederiksborg Amts Avis.

Helsingør Kommune ser på sagen med stor alvor. Viceborgmester Claus Christoffersen (S) kalder det for social dumping, at illegale ukrainere uden videre kunne tage del i arbejdet på et kommunalt prestigeprojekt.

- Det skriger simpelthen til himlen. Der er ikke tale om enkelt medarbejder, som arbejder om natten, men en større gruppe arbejdere, som arbejder på byggepladsen ved højlys dag.

- Hvordan kan det ske, når vi har regler og arbejdsklausuler? Det er helt klart social dumping, siger han til Frederiksborg Amts Avis.

Afviser at kommentere

Kommunens projektleder på byggeriet, Jan Krogh Islin, kalder sagen ’beklagelig’.

Totalentreprenøren Elindco A/S afviser til gengæld at kommentere sagen på nuværende tidspunkt.

LÆS OGSÅ: Top 10: Kommuner med flest gule og røde smileys

Under besøget på byggepladsen slog Arbejdstilsynet også ned på firmaet Goverla ApS, der ligeledes havde udenlandske håndværkere i sving.

Det fremgår af en afgørelse fra Arbejdstilsynet, som A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i.

Arbejdede uden PCR-test i fire uger

Firmaet, som har adresse i Valby, har efterfølgende modtaget flere strakspåbud for at have set stort på coronasikkerheden.

Fire udlændinge fra Goverla ApS var ved indrejse til Danmark for fire uger siden ikke blevet PCR-testet for covid-19. Det er ellers fortsat et lovkrav, når udlændinge kommer til landet for at arbejde.

Lovbruddene falder tilbage på Helsingør Kommune, der er bygherre på projektet.

Sundhedshuset skal efter planen stå færdigt i 2023, og byggeriet har et budget på 420 millioner kroner.

Når det står færdigt, vil det kunne tilbyde en bred vifte af sundhedstilbud til borgerne. Blandt andet genoptræningsfaciliteter.

GDPR