Konservative vil med seks nye principper tage et opgør med den danske "lønmodtagerkultur"

20220901-130620-L-1920x1280we
Erhvervsordfører Mona Juul (K) vil tage et opgør med det danske lønmodtagersamfund. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Vi skal have flere iværksættere og selvstændige. Det kræver et opgør med lønmodtagerkulturen, mener De Konservative.

Vi har i dag et arbejdsmarked, som i høj grad belønner lønmodtagerne og straffer iværksættere og selvstændige.

Og den logik er der brug for et helt fundamentalt opgør med.

Det mener De Konservative, som nu fremlægger seks principper for, hvordan vi går fra "et lønmodtager- til selvstændighedssamfund".

Principperne går i grove træk ud på at have færre og mere enkle regler for selvstændige og iværksættere og ligestille disse med lønmodtagere i forhold til eksempevis dagpenge- og barselsregler.

Men det er også et helt grundlæggende kulturopgør. Ingen er nemlig "født som lønmodtager," men tværtimod er vi alle som udgangspunkt selvstændige indtil den dag, vi ikke er det længere, fremgår det af udspillet.

"Det, vi ser, er, at vi har det med at tænke alt ind i en lønmodtagerkultur. Det starter allerede i skolen, hvor man som barn bliver spurgt, hvad man vil være. Så vil svaret typisk være frisør, cykelsmed eller brandmand. Man bliver ikke opdyrket til den her skabertrang. Det sker typisk kun i de familier, hvor man i forvejen har iværksætterblod i sig," siger Mona Juul, der er konservativ erhvervsordfører, til A4 Aktuelt.

Et forsvar for Wolt?

De seks principper er - ja principper - men der dukker alligevel enkelte konkrete anvisninger op i. Man bør eksempelvis kigge på at sætte kapitalkravet ned for anpartsselskaber, som lige nu er 40.000 kroner. Man bør også genoverveje revisorpligten og endeligt kigge på karantænekravene for selvstændige på dagpengereglerne, mener De Konservative.

Men principperne er første skridt, som skal bruges som et afsæt for at skabe strukturelle forandringer, forklarer Mona Juul.

6 principper: Fra lønmodtager- til selvstændighedssamfund

De seks principper lyder:

  1. Der må ikke være unødvendige barrierer ved opstart af virksomheder
  2. Det skal være skattemæssigt gunstigt at springe ud i tilværelsen som iværksætter
  3. Ny lovgivning bør tage stilling til, hvorvidt der skal indføres bagatelgrænser for selvstændige
  4. Selvstændige og iværksættere skal ikke forskelsbehandles negativt i arbejdsløshedsforsikringssystemet
  5. Alle skal som udgangspunkt betragtes som selvstændige
  6. Færre regler – og de regler, der gælder, skal være enklere

Kilde: De Konservative

Mona Juul, hvad vil det konkret betyde, hvis man tager et opgør med lønmodtagersamfundet: Er det også et opgør med strukturer som overenskomster og fagforeninger?

"Nej, det er der egentlig ikke. Men det er et opgør med ikke at betragte selvstændige på lige fod med lønmodtagere," siger Mona Juul og påpeger, at både hvad angår dagpengeregler og barselsregler, så er det bare mere usikkert at være selvstændig, hvilket hun vurderer er en stor barriere for mange.

Hvad er målet med disse seks principper?

"Målet er at få flere selvstændige. Det er der, hvor virksomhederne starter. Det var sådan Lars Larsen startede. Det skal flere have lyst til," siger Mona Juul.

Når I skriver, at vi som udgangspunkt skal betragte folk som selvstændige og ikke lønmodtagere, er det en smule svært ikke at læse det som et skjult forsvar for platformsøkonomier. Er de her principper dybest set et forsvar for platformsvirksomheder som Wolt?

"Nej, nej, nej, det er slet ikke sådan, at det er tænkt," siger Mona Juul.

GDPR