Konservatives alternative uddannelsesudspil får varm modtagelse

20221006-155651-L-1920x1279we
Formand Søren Pape Poulsen og politisk ordfører Mette Abildgaard. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
De Konservative har fremlagt et uddannelsesudspil som modsvar til regeringens. Frigjorte milliarder skal blandt andet bruges til at styrke erhvervsuddannelserne.

Mens regeringen i øjeblikket får tæsk for deres uddannelsesudspil, så har De Konservative netop fremlagt et alternativt udspil, som får en varm modtagelse.

Det centrale i regeringens uddannelsesudspil er, at de vil halvere op mod halvdelen af landets kandidatuddannelser.

De Konservative kalder den del for gambling og foreslår i stedet, at man eksperimenterer med kandidater på ét år på fem procent af landets uddannelse og høster erfaringerne derfra.

Derudover vil partiet reducere optaget med 10 procent på de uddannelser med højest ledighed, og endeligt vil De Konservative regulere SU'en, så den følger prisudviklingen fremfor lønudviklingen.

Det skulle ifølge De Konservative selv give et øget arbejdsudbud på 5.700 og frigøre 2,3 milliarder kroner, som kan geninvesteres i universiteterne samt bruges til at styrke erhvervsuddannelserne.

Danske Studerendes Fællesråds forperson, Esben Bjørn Salmonsen, hilser Konservatives forslag velkomment.

"Jeg synes, det er enormt positivt, at man lægger op til, det kun er fem procent af kandidatuddannelserne, der skal omlægges, fordi det skaber reel plads til, at vi kan have den faglige fordybelse på mange af vores uddannelser," siger han til Ritzau.

Sara Vergo, formand for Djøf, er ligeledes mere positiv stemt over for De Konservatives alternative bud.

GDPR