Krise i sundhedsvæsenet: Nu kan ansatte overføre ferie

20200413-165219-A-1920x1281we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I et forsøg på at lappe på de gabende huller i sundhedsvæsenets bemanding, giver Beskæftigelsesministeriet ansatte mulighed for at vente med at holde ferie.

Den nye ferielov betyder, at ferie som udgangspunkt skal være afviklet inden årets udgang.

Men i en situation, hvor sundhedsvæsenet i forvejen er hårdt presset under manglen på medarbejdere, giver det ikke meget mening at tvinge de ansatte til at holde ferie. Det synes at være konklusionen fra Beskæftigelsesministeriet, der nu ekstraordinært har givet de ansatte i sundhedsvæsenet og ældreplejen mulighed for at overføre ferie til næste år.

LÆS OGSÅ: Ferieflytning skal aflaste sundhedsansatte: Uretfærdigt det ikke gælder i kommuner, siger FOA

Det vækker glæde i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der kalder det for en løsning "i 11. time".

"Sådan! Nu får de ansatte i både ældreplejen og i sundhedsvæsenet mulighed for at overføre ferie, der skulle have været afholdt inden nytår. Det er sund fornuft i disse coronatider. Heldigvis blev der lyttet til fagbevægelsen!", skriver FH-formand Lizette Risgaard på Twitter.

Skulle igennem høring

Antallet af coronasmittede sætter dag for dag rekord, og var torsdag blot én smittet fra at ramme fem cifre for første gang. Den nye ferieregel er derfor rettet mod at skaffe ekstra hænder her og nu til en juleperiode, der forventes at blive belastende, mens den yderst smitsomme omikron-variant spreder sig som en steppebrand blandt både vaccinerede og uvaccinerede.

"Det er vigtigt, at vi gør, hvad vi kan for at hjælpe sundhedsvæsenet i den alvorlige situation, vi er i. Jeg vil gerne understrege, at det er op til den enkelte, om man vil afholde den ferie, som man har ret til. Men jeg håber, at vi med muligheden for at overføre feriedage kan være med til at mindske noget af presset for personalet rundt omkring," lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.

Udmeldingen fra ministeriet kom i tirsdags, men sagen skulle først sendes i høring, og derfor var det først torsdag eftermiddag, fagbevægelsen kunne fejre ændringen.

Konkret betyder ændringen, at "nødvendigt arbejde af hensyn til den offentlige sikkerhed og sundhed" skrives ind i ferieloven som feriehindrende på linje med sygdom.

GDPR