Fagforening: Midlertidige ansættelser på kulturinstitutioner giver "utrygge" arbejdspladser

20201014-164009-3-1920x1280we__1_
Tidligere på året blev det i medierne beskrevet, hvordan halvdelen af medarbejderne på kunstmuseet Arken været vidne til krænkende handlinger. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Ansatte på kultur- og fritidsområdet kæmper med dårligt arbejdsmiljø, viser undersøgelse fra fagforening.

Det halter med arbejdsmiljøet på kultur- og fritidsområdet.

Sådan lyder det fra Dansk Magisterforening (DM) i Politiken.

I en ny undersøgelse fra fagforeningen, der repræsenterer omkring 3.000 medlemmer på området, svarer 42 procent, at deres arbejdsmiljø er dårligt. Undersøgelsen er ikke repæsentativ, da kun godt 500 medlemmer har svaret, men Politiken har talt med Anders Dalsager, der er formand for de kultur- og medieansatte i DM, og han fortæller, at den giver et godt billede af, hvad han og tillidsfolkene oplever ude på arbejdspladserne, som han  betegner som "utrygge".

Han peger på, at problemerne tit er så store, at de ender i medierne. Eksempelvis har der i den seneste tid både været skrevet om problemer med arbejdsmiljøet på museerne Aros og Arken.

LÆS OGSÅ: Hver anden medarbejder på Arken har været vidne til krænkelser

Anders Dalsager mener, at den udbredte brug af midlertidige ansættelser kan være en del af problemet. De løstansatte har nemlig sværere ved at tage problemerne op, fordi de frygter, at deres ansættelse ikke bliver forlænget. Også forsker i arbejdsmiljø ved Roskilde Universitet Henrik Lambrecht vurderer, at de løse ansættelser kan spille ind. 

- I kulturbranchen er ledelsen ikke tvunget til at sikre et godt arbejdsmiljø for at kunne rekruttere og fastholde de bedste. Der er høj arbejdsløshed og et overskud af vildt kvalificerede mennesker, som kæmper om meget få stillinger. Det er ikke det bedste afsæt for, at ledelsen gør noget ved problemerne, siger han til Politiken.

Direktøren for Organisationen Danske Museer, Nils M. Jensen, skriver i et skriftligt svar til Politiken, at han kan genkende arbejdsmiljøudfordringerne på de danske museer. De løse ansættelser er dog et vilkår på grund af museernes korte projektbevillinger, mener han.

"Der er for mange ansatte i løse projektansættelser på museerne. Vi er opmærksom på, at det usikre arbejdsmarked giver usikre arbejdsforhold, og anbefaler, at museerne i højere grad vælger at fastansætte medarbejdere," skriver Nils M. Jensen til Politiken.