Konflikt i filmbranchen løst: TV 2 har indgået aftale med kunstneriske forbund

20200227-131800-L-1920x1280we
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
TV 2 og de kunstneriske forbund er blevet enige. Det betyder enden på den konflikt, som har lagt den danske filmbranche ned siden årsskiftet.

Den lange konflikt mellem TV 2 og de kunstneriske forbund ser ud til at være løst. De to parter har siden årsskiftet været i en opslidende konflikt, som ifølge producenterne har kostet op mod en milliard kroner.

Men nu har de to parter indgået en aftale om, hvor meget skuespillere, instruktører og andre aktører på området skal have, når deres film og tv-serier bliver streamet på TV 2 Play.

Dermed kan produktionen af danske film og tv-serier genoptages til stor glæde for Dansk Skuespillerforbund.

"Det er en rigtig, rigtig fed dag på kontoret Jeg er stolt og glad, virkelig lettet og pissetræt," siger talsmand for Create Denmark og formand for Dansk Skuespillerforbund Benjamin Boe Rasmussen til Politiken.

I løbet af konflikten har mange danske skuespillere blandet sig offentligt. En af dem er Laus Høybye, som spillede drengen Krumme i de oprindelige Krumme-film fra 1990'erne.

Han fortæller, at han dengang som barn ikke fik rettigheder til sine egne film, hvilket betyder, at han ikke tjener penge, når filmene bliver genudsendt på tv eller på streaming. Det er en af de ting, han har fortrudt mest i sit liv, fortæller han i et Facebook-opslag,hvor han samtidig advarer mod, at det kan ske igen for andre skuespillere, hvis parterne ikke passer på.

"Den danske rettighedsmodel er unik og handler om at vi i hele tv- og filmbranchen er blevet enige om at påtage os risikoen sammen.
Skuespillerne går til en lavere løn, hvilket gør at vi kan producere relativt billigt som igen gør at vi kan producere mere. Det er godt for alle!," skriver han.

GDPR