Kulturministeren vil løsne båndene om fortidsminder

20211107164211725_1000
NYBORG SLOTNyborg Slot er blandt de fortidsminder, der er blevet ramt af stramme regler om beskyttelse. (Arkivfoto) Foto: Erik Luntang/Ritzau Scanpix
Beskyttelsen af fortidsminder i Danmark er i nogle tilfælde for voldsom, mener Ane Halsboe-Jørgensen.

Beskyttelsen af fortidsminder i Danmark er i nogle tilfælde så markant, at det hæmmer almindelige menneskers adgang til at nyde dem, mener kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Derfor vil hun arbejde for at ændre reglerne, skriver hun i en pressemeddelelse.

- Så mange som muligt skal kunne opleve, forstå og have glæde af vores fælles kulturarv. Debatten om blandt andet Nyborg Slot og Bette Jenses Hyw har vist, at den nuværende lov trænger til en opdatering.

- Derfor skal vi have en endnu bedre balance mellem beskyttelse, formidling og tilgængelighed, skriver ministeren i pressemeddelelsen.

Fortidsminder - eller retteligt fredede fortidsminder - er levn og kulturarv fra den danske historie. Det kan være alt fra gravhøje til bygninger. De er beskyttet mod "alle fysiske indgreb".

Det har dog skabt en del kontroverser de seneste år. De eksempler, kulturministeren trækker frem, er et nej til Nyborg Slot om en større renovering og fornyelse samt en gelænderkontrovers på Bette Jenses Hyw på Fur.

Stendal Høje, som også kaldes Bette Jenses Hyw, er en udkigspost på Fur. Stendal Høje er øens højeste punkt. På højen har en gruppe sat gelænder op på en trappe.

Ifølge loven er gelænderet ulovligt, fordi højen er et fortidsminde, og med et gelænder ville trappekonstruktionen dominere i forhold til de naturhistoriske interesser.

Derfor er gelænderet bliver pillet ned.

En arbejdsgruppe har ifølge ministeriet kigget på problematikken. Den foreslår en bagatelgrænse for ændringer og et stop for, at fortidsminder opført efter 1865 automatisk skal være beskyttet.

Det skal være med at gøre "hverdagen lettere for de danskere, der bor på fortidsminder og sikre, at fredningen af nyere fortidsminder sker på grundlag af en faglig vurdering", ifølge Ane Halsboe-Jørgensen.

Hun vil nu indkalde folketingets partier til forhandlinger om en revision af loven.

/ritzau/

GDPR