Lægeforeningen vil indføre klimakrav i sundhedsvæsenet: Støttepartier og Venstre støtter op

20190317-193547-L-1920x1281we
Venstre vil som Enhedslisten og SF arbejde for, at der sættes et klimamål for sundhedsvæsenet. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Støttepartierne og Venstre støtter op om Lægeforeningens forslag om et klimareduktionsmål på 70 procent i sundhedsvæsenet

Der er opbakning fra flere partier til at fastsætte et nationalt klimamål for sundhedsvæsenet, skriver Dagbladet Information.

Det sker, efter Lægeforeningen mandag præsenterede et nyt klimaudspil i Information, som indeholder en række forslag til initiativer, der skal nedbringe CO2-aftrykket med 70 procent inden 2030. Det går blandt andet ud på at finde ud af, hvor sundhedsvæsenets udledninger kommer fra, fastsætte et reduktionsmål og lave en national handlingsplan for, hvordan man når målet.

Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund siger til Information, at partiet "med det samme" vil rejse et krav om klimareduktionsmål i sundhedsvæsenet.

- I forbindelse med de kommende forhandlinger om en sundhedsaftale her i første kvartal, vil vi stille det som et krav til regeringen, siger han til Information. Kravet vil helt konkret omfatte udarbejdelsen af et klimaregnskab og derefter fastsættelsen af et konkret reduktionsmål for sundhedsvæsnet.

Udspillet møder ligeledes opbakning fra SF, der er enige i at fastsætte et klimamål for sundhedsvæsenet. Partiet pointerer behovet for, at CO2-aftrykket i sundhedsvæsnet beregnes med det samme.

- Vi har ikke retvisende data over sundhedsvæsnets klimaaftryk, hvilket er en udfordring lige nu. Derfor skal vi starte med at lave de beregninger, så vi kan sætte retningslinjerne. Det er ikke en opgave, som ét hospital kan løfte alene, det skal vi hjælpe med politisk, siger partiets politiske ordfører, Signe Munk, til Information.

Venstre vil som Enhedslisten og SF arbejde for, at der sættes et klimamål for sundhedsvæsenet, lyder det fra partiets klimaordfører Marie Bjerre, der fremhæver finansieringen som den største udfordring:

- Vores mål er et klimaneutralt samfund, men det er ofte dyrere at købe bæredygtigt, så pengene skal være der. I Venstre er vi derfor parate til at prioritere bæredygtighed også i sundhedsvæsnet, siger hun til Information.

Også De Radikale er tilhængere af et klimamål og bakker op om nødvendigheden af, at man politisk afsætter flere økonomiske ressourcer, siger partiets sundhedsordfører Stinus Lindgreen til Information:

- Målet er det vigtigste, og det er et klimaneutralt samfund på sigt. Derfor skal vi kræve handling. Det her er et nationalt ansvar, som regeringen bør tage på sig, siger han.

GDPR