Lærerformand afviser at være "svagpisser" i uddannelsesopgør: Turbo-kampagne er uklog og dårlig timing

20231215-154043-L-1920x1280we
DLF-formand Gordon Ørskov Madsen på et pressemøde i Finansministeriet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
PODCAST: DLF har ikke sluttet sig til en række forbund på barrikaderne mod forkortelse af professionsuddannelser. Kollegernes hårde kampagneudfald er den forkerte strategi, lyder det fra Gordon Ørskov Madsen, der i nyeste afsnit af 'Fagbevægelsen Uden Filter' afviser at fedtspille, fordi lærerne er fredede.

"Nej tak til turbouddannelse". 

Sådan lød en harmdirrende gul helsidesannonce i landsdækkende dagblade, hvor 17 forbund og fagforeninger i kraftige vendinger advarede mod at forkorte professionsuddannelserne med et halvt år. 

At netop dét er på regeringens tegnebræt, kunne A4 for nyligt afsløre efter at have fået indsigt i fortrolige dokumenter. 

LÆS OGSÅ: A4 afslører: Fortroligt dokument viser regeringens reformplan - forkorter flere uddannelser

Men et af de mest toneangivende forbund for professionsuddannede er fraværende, mens de mange andre organisationer går i brechen for at forsvare deres uddannelser: Danmarks Lærerforening (DLF). 

"Jeg ved godt, at der nogen, der synes, det er mærkeligt, at vi ikke er med. Vi er sådan set enige i det, der står i annoncen. Men vi har ikke set noget udkast til en reform. Det er slet ikke tidspunktet til at tage den diskussion i det offentlige rum," siger lærerformand Gordon Ørskov Madsen i A4's podcast 'Fagbevægelsen Uden Filter'.

Afviser "svagpisseri"

DLF-formanden erklærer sig ellers "lodret imod" at forkorte uddannelserne, som han betegner som "en forringelse", "en dårlig idé" og "den forkerte vej at gå som samfund". 

Men hvorfor har lærerformanden så ikke taget opstilling på barrikaderne med sine formandskolleger fra pædagogernes, socialrådgivernes og sygeplejerskernes forbund? 

Det får podcastens ene vært, faglig kommentator Gitte Redder, til at spørge lærerformanden, om ikke han er "lidt af en svagpisser", når han er enig i hovedbudskabet, men ikke bakker de andre faggrupper op ved at være medunderskriver. 

"Jeg kommer ikke til at gøre noget, jeg ikke selv synes er rigtigt. Jeg har udtrykt min holdning over for mine kolleger og over for de politikere, der går og overvejer, hvad der skal ske. Men jeg synes, det er dårlig timing. Og det har jeg også sagt til de øvrige forbund," svarer Gordon Ørskov Madsen. 

Ifølge de fortrolige papirer, som A4 har fået indsigt i, står læreruddannelsen til at blive undtaget i en kommende reform, der afkorter de andre professionsuddannelser. Men lærerformanden afviser, at han holder sig udenfor, fordi lærerne er fredede. Det er en bedre strategi at påvirke det politiske system ad andre veje, mener han.

"Mit fokus er, om det her er klogt. Og jeg synes ikke, det er klogt. Jeg tror ikke, det her er den rigtige måde at få nogen til at ændre holdning. Vi risikerer virkelig at få nogen op i det røde felt, og så vil de slå tilbage," siger Gordon Ørskov Madsen i podcasten. 

Fagbevægelsen uden Filter udkommer hver torsdag og kan høres gratis på blandt andet Spotify og Apple podcasts.

GDPR