Akademikere er hårdest ramt af langtidsledighed

20200831-180621-A-1920x1280we__2_
Også flere a-kasser for langtuddannede har en relativ høj andel af langtidsledige. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
2. feb. 2021 06.41
Flere a-kasser for folk med længere uddannelser har en højere andel af langtidsledige end blandt andet 3F's a-kasse, viser nye tal.

Coronakrisens kølvand af fyringer og lukninger har fået langtidsledigheden til at stige i alle danske a-kasser.

Det viser tal fra jobindsats.dk ifølge Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Mia Kristinas kollega blev dræbt på bosted: Arbejdsmiljøet er ikke blevet mere sikkert

Fra november 2019 med godt 15.000 langtidsledige i a-kasserne til godt 27.000 i november 2020.

Nu viser tallene, at det ikke kun er a-kasser med relativt mange ufaglærte, som er ramt af langtidsledighed. Også flere a-kasser for langtuddannede har en relativ høj andel af langtidsledige. Det gælder blandt andet Magistrene. Her var 28,1 procent af deres ledige blevet langtidsledige i november – altså mere end hver fjerde.

I Magistrenes A-kasse (MA) har corona påvirket medlemmernes arbejdssituation ligesom i alle andre brancher. Ledigheden, hvis vi også tæller dem, der ikke er langtidsledige med, har dog være nogenlunde konstant, pointerer a-kassens kommunikationschef Kristian Kostrup.

- Men ledigheden er høj blandt vores nyuddannede. Generelt tager det relativt længere tid for magistre, særligt dimittender, at lande et job. Set over en længere periode, så kommer magistre imidlertid i arbejde ligesom alle andre, siger Kristian Kostrup til Fagbladet 3F.

Han tilføjer, at flere magistre i dag får arbejde i den private sektor, hvor det tidligere særligt var i blandt andet undervisningssektoren.

Men på grund af krisen er situationen nu ekstraordinær. Derfor har MA og Akademikerne sammen præsenteret en række forslag overfor politikerne, som kan hjælpe de nyuddannede. Blandt andet at genindføre otte ugers virksomhedspraktik, frem for de nuværende fire uger.

Ud over Magistrene ligger flere andre a-kasser for langtuddannede i toppen med størst andel af langtidsledige i november. Det gælder blandt andet CA, en tværfaglig a-kasse som traditionelt har omfattet handelshøjskole-uddannede og lignende.

Men også HK’erne har i dag en pænt høj andel af langtidsledige. Her er 27,4 procent af forbundets ledige såkaldt langtidsledige.

- Langtidsledigheden er steget i vores samfund, og vi kan desværre se, at det rammer HK’erne hårdt, at coronakrisen har sat arbejdsmarkedet under pres. Det er også en af grundene til, at det har været magtpåliggende for HK at holde hånden under de ledige og sætte dagpengeuret i stå, mens krisen har gjort det særligt svært at finde job, siger Martin Rasmussen, formand for HK’s a-kasse og næstformand i HK Danmark.

Målt i antal personer så er 3FA den a-kasse, der har flest langtidsledige, nemlig godt 3.500 personer. Eller hvad der svarer til 21 procent af a-kassens ledige.

- Vi er en stor a-kasse, derfor har vi også mange ledige og langtidsledige. Rigtig mange er ramte af corona-krisen, og det gælder også hos os. Det bekymrer dybt, særligt nu hvor krisen fortsat påvirker arbejdsmarkedet så kraftigt, siger Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse, 3FA.

Eva Obdrup mener derfor, det er helt afgørende, at regeringen ikke kun hjælper virksomhederne men også de ledige.

- De såkaldte ”døde perioder”, hvor ledige ikke bruger af deres dagpengeperiode, er helt afgørende. Samfundet er bedst tjent med, at krisen ikke ender med at sende tusinder af mennesker ud af arbejdsmarkedet, pointerer hun.

Ser man på andelen af langtidsledige i forhold til ledige, så lå andelen af langtidsledige i 3FA under gennemsnittet i november.