Leif ville ikke strejke og fik intet ud af det: - Det er noget skidt

Leif
- Vi har ikke fået noget ud af strejken. Men jeg synes faktisk, vi fik en del ud af vores første nej, fordi det betød, at vi blev tilbudt en lønkomité, siger Leif Strickertsson, der er anæstesi-sygeplejerske. Foto: Privat
Erfaringen sagde Leif Strickertsson, at de ikke ville få noget ud af strejken. Men selvom den stopper nu, vil sygeplejerskerne fortsætte med at tage kampskridt.

0 kroner er, hvad sygeplejerskerne har fået ekstra i lønningsposen efter ti ugers strejke.  

Det stod klart onsdag aften, da beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kunne melde om et regeringsindgreb uden yderligere lønstigninger end de fem procent over tre år, der var en del af det oprindelige mæglingsforslag. 

LÆS OGSÅ: Tilbagevendte sygeplejersker bliver mødt af pukkel og pres: AMR frygter flugt

Leif Strickertsson, der har arbejdet som sygeplejerske i tæt på 40 år, er ikke overrasket, men ærgerlig. 

- Det er noget skidt. Men jeg havde ikke forventet andet. Jeg er erfaringsramt og var også med under strejken i 2008, som der heller ikke kom noget ud af. 

Den 64-årige sygeplejerske, der har sin gang på Hjørring Hospital, har været en af de 5.503, der nåede at strejke. Det blev dog kun til tre strejkedage for hans vedkommende, fordi han er en del af nødberedskabet.

Vi har ikke fået noget ud af strejken. Men jeg synes faktisk, vi fik en del ud af vores første nej, fordi det betød, at vi blev tilbudt en lønkomité
Leif Strickertsson, sygeplejerske

- Nu har regeringen lovprist den danske model så længe. Men den eksisterer reelt ikke for offentligt ansatte, fordi selve den økonomiske ramme for regionerne bliver fastsat af finansministeren. Men mit håb havde været, at der havde været velvilje i regeringen til at finde penge her og nu, og at lønkomitéen derefter kunne gøre sit arbejde. 

Selvom sygeplejerskerne er tvunget til at stoppe deres strejke i weekenden, stopper de ikke med at vise deres utilfredshed. 

- Der er ingen sygeplejersker, der vil tage ekstravagter for at komme den pukkel til livs, der er kommet i forbindelse med strejken, forudser Leif Strickertsson.

Ifølge regionernes opgørelse er der nu i alt 76.737 udskudte aktiviteter på sygehusene, siden strejken begyndte 19. juni. 

Konklusioner frem for analyser

Leif Strickertsson stemte nej til den oprindelige overenskomst, men stemte ja, da mæglingsforslaget om en lønkomité var til afstemning. 

Regeringens plan er netop, at der skal nedsættes en lønkomité, der blandt andet skal analysere lønstrukturerne i den offentlige sektor. Det skal de gøre på baggrund af det arbejde, som en lønkommission i 2010 kortlagde. En af konklusionerne dengang var, at arbejdsmarkedet er kønsopdelt, hvilket forklarer langt hovedparten af lønforskellen mellem mænd og kvinder.

Mit håb er, at komitéen kommer med et løsningsforslag til, hvad der kan gøres ved, at kvindefagene kommer op på et lønniveau med andre sammenlignelige fag
Leif Strickertsson, sygeplejerske

-  Vi har ikke fået noget ud af strejken. Men jeg synes faktisk, vi fik en del ud af vores første nej, fordi det betød, at vi blev tilbudt en lønkomité. Og den, synes jeg, er vigtig. Mit håb er, at komitéen kommer med et løsningsforslag til, hvad der kan gøres, så kvindefagene kommer op på et lønniveau med andre sammenlignelige fag. Jeg ønsker ikke blot, den kommer med samme konklusion som lønkommissionen gjorde i 2010. 

Grundløn på 30.100

Hvis det stod til Leif Strickertson, så skulle grundlønnen stige med 15-20 procent. Han fortæller, at han med en to-årig efteruddannelse til anæstesi-sygeplejerske har en grundløn på 30.100 kroner Dertil kommer et personligt tillæg på 1.079 kroner. 

Grete har gjort det forbilledligt

Leif Strickertson har tillid til Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen, selvom hun anbefalede et ja og hendes medlemmer stemte nej. 

- Jeg synes, hun har gjort det forbilledligt. Hun har kæmpet, og hun har været informativ over for medlemmerne. Så kan man sætte spørgsmålstegn ved, om man kan have en formand, der siger ja, mens medlemmerne siger nej. Men sådan er et demokrati jo. 

- Jeg får selvfølgelig tillæg ved aften- og natarbejde. Og det er jo det, der er med til at gøre vores løn så vanskelig at sammenligne med andre offentligt ansatte. Men jeg har også kolleger, der kun arbejder i dagtimerne, og de får kun grundlønnen. 

LÆS OGSÅ: Analyse: Vi lærte én vigtig ting af ni ugers sygeplejerskekonflikt

Selvom Leif Strickertsson ikke får mere med i lønposen, stopper han ikke med at arbejde som sygeplejerske. 

- Jeg er glad for mit arbejde, og jeg er nok også i en alder af 64 år for gammel til at skifte job nu.

GDPR