
Opdateret klokken 14.30 med oplysningen om, at der nu er tegnet overenskomst.
Endnu en gang er den gal med byggeriet i Tikøbgade på Nørrebro.
Senest var der optøjer, fordi hovedentreprenøren Dansk Boligbygs underentreprenør DS Byggeri ifølge 3F havde brugt polske og litauiske medarbejdere, der ikke var uddannet i at opføre stilladser. Stilladset blev som bekendt væltet af vrede stilladsarbejdere.
LÆS OGSÅ: Efter usædvanlig arbejdsnedlæggelse - Nu arbejder skraldemænd igen
Denne gang handler det om, at Dansk Boligbyg gør brug af en underleverandør, der ifølge 3F ikke har overenskomst for de ansatte murere. Derfor har 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) indkaldt firmaet til et såkaldt 48-timersmøde tirsdag klokken 14. Fagforeningen har forud for mødet inviteret sine medlemmer til at troppe op på adressen.
Modsat da stilladset blev væltet i december, er der roligt ved demonstrationen tirsdag eftermiddag, fortæller A4’s journalist på stedet:
- Jeg vil tro, at der er omkring 75 mennesker, og der er masser af røde faner og en hel del journalister. De fleste står og drikker kaffe, og der bliver også spillet lidt guitar, fortæller journalist Søren Dahl.
Christian Nielsen er murer og til stede ved demonstrationen i dag. (Foto: Søren Dahl.)
Christian Nielsen er en af de 75, der er til stede ved demonstrationen.
- Jeg er her i dag, fordi den her plads er et godt eksempel på de meget dårlige forhold, der er på det danske arbejdsmarked. Sidst var det stilladsansatte, der var herinde og undergrave arbejdstilsynet. Det, der sker i dag, er, at der går murere derinde og laver murerarbejde uden overenskomst. Det vil vi gerne have stoppet. Vi vil have lige vilkår for alle. Alle skal arbejde med en overenskomst. Det er den garanti, vi har for, at der er ordnede forhold, fortæller Christian Nielsen, der som murer er organiseret hos BJMF.
Murer: 'Vi kæmper for lige vilkår for alle'
Christian Nielsen fortæller også, hvad der kan ske, hvis parterne ikke når til enighed klokken 14:
- De skal tegne en overenskomst, ellers skal de forlade pladsen, siger han og tilføjer:
- Der kommer flere og flere brodne kar i byggebranchen. Vi kæmper for lige vilkår og løn for alle.
Hvad tænker du om, at der endnu en gang er en underleverandør ved samme hovedentreprenør, der arbejder uden overenskomst?
- Det vidner om, at de må være fuldstændigt ligeglade med manden på gulvet. De tager bare de firmaer, der er økonomisk rentable. Nu har vi overenskomstforhandlinger lige om lidt, og der håber jeg, at vi får nogle værktøjer, der kan højne standarden på byggepladserne, siger Christian Nielsen.
Har myndighederne gode nok værktøjer til at slå ned på dårlige arbejdsforhold?
- Det er tydeligvis ikke nok. Det lægger manden på gulvet mærke til. Hovedentreprenører laver fiktive regnskaber, og det er alt for nemt bare at skifte leverandører. Vi har brug for nogle, der aktivt går ud og viser, at vi ikke er tilfredse med det, der foregår. Det forsøger vi at gøre opmærksom på. Vores arbejdsvilkår bliver undergravet. Det er derfor, vi er så mange, der er blevet fagligt aktive, siger han.
3F: 'Vi skal blive ved og ved og ved'
Mødet mellem fagforeningen og entreprenøren begyndte klokken 14.
Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær hos 3F og har siddet med ved forhandlingsbordet, oplyste senere tirsdag eftermiddag, at der nu er tegnet overenskomst mellem 3F og underentreprenøren MK Murerservice:
- Tak fordi I kom. Det foregik, som det plejer, i god ro og orden. Den overenskomst, vi har fremsendt, har de skrevet under på. Vi skal blive ved og ved og ved og ved. Men vi kan ikke blive ved med at kæmpe fra byggeplads til byggeplads. Nu står overenskomstforhandlingerne for døren, der skal vi have kædeansvar og tredjepartforpligtelser, så man ikke kan hyre en underentreprenør uden overenskomst, sagde Rasmus Kreutzmann fra en mikrofon til de fremmødte.