Lizette Risgaard: Det skal være lettere at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark

20200910-182936-L-1920x1280we__1_
- På områder, hvor arbejdsgiverne kan dokumentere, at de mangler arbejdskraft, der vil vi godt gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark under kontrollerede forhold, siger FH-formand Lizette Risgaard. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslår nu, at de såkaldte positivlister for faglærte bliver opdateret flere gange om året, end tilfældet er i dag.

Det skal være lettere for arbejdsgiverne at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Sådan lyder forslaget nu fra en noget atypisk kant. Det er nemlig formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard, der kommer med forslaget i dagens udgave af Børsen

LÆS OGSÅ: Nyt ministersvar: Trepart giver ingen beskæftigelseseffekter

- På områder, hvor arbejdsgiverne kan dokumentere, at de mangler arbejdskraft, der vil vi godt gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft til Danmark under kontrollerede forhold, siger FH-formanden til avisen.

Konkret foreslår FH, at de såkaldte positivlister for faglærte bliver opdateret fire gange årligt i stedet for som nu to gange om året. Positivlisterne omfatter erhverv på mindst faglært niveau, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Hvis en udenlandsk arbejdstager bliver tilbudt en stilling, som er på en positivliste, kan vedkommende ansøge om dansk opholds- og arbejdstilladelse.

Samtidig skal de nye stillingsbetegnelser som minimum blive på positivlisten et halvt år, foreslår FH.

Foreslaget kommer nu, fordi der er en stor mangel på arbejdskraft, fortæller Lizette Risgaard til Børsen. Hun understreger dog samtidig, at fagbevægelsen ikke vil være med til at sætte beløbsgrænsen ned og på den måde "åbne sluserne" for faglært og ufaglært arbejdskraft fra lande uden for EU.

GDPR