Lizette Risgaards indgriben skaber fred i FH, men puster til ilden blandt sygeplejersker

20190501-184816-L-1920x1278we
FH-formand Lizette Risgaard kaldte det onsdag morgen 'fuldstændigt vanvid' med et lønløft kun til sygeplejersker. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sygeplejerskernes vrede vil nu i høj grad rette sig mod Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og formand Lizette Risgaard. Det vil kickstarte en diskussion om, hvorvidt DSR overhovedet skal være en del af FH, lyder det fra A4's faglige kommentator Gitte Redder.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Der tændtes et julelys i mange sygeplejerske-øjne, da politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S) tirsdag aften erklærede, at regeringen vil skabe en corona-vinterpakke til sundhedsvæsenet.

Der skal slås hul på krigskassen, og pengene spenderes på at få det hårdt pressede sundhedspersonale til at bemande posterne, når vinterens coronabølge hamrer ind i hospitalernes intensivafsnit.

LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen blokerer for særskilt lønløft til sygeplejersker: - Det er fuldstændigt vanvid

Sygeplejerskernes håb om det lønløft, som særligt støttepartierne SF og Enhedslisten har presset på for, blev dog slukket allerede næste morgen, da FH-formand Lizette Risgaard i Jyllands-Posten kaldte den idé for 'fuldstændigt vanvid'.

Til gengæld er FH's foreslåede løsning med midlertidige merarbejdstillæg, der bliver friholdt fra reguleringsordningen, spiselig for andre store offentlige faggrupper i eksempelvis FOA og BUPL. 

- Det er et enigt forretningsudvalg i FH, der bakker op om Lizette Risgaards udmelding. Dermed har Lizette Risgaard foreløbigt afmonteret den tredje verdenskrig, som Mona Striib har advaret om. Men det puster til ilden blandt sygeplejerskerne.

Sådan lyder vurderingen fra A4's faglige kommentator Gitte Redder i nyeste afsnit af podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter'

"FH falder os igen i ryggen"

Selvom trepartsforhandlinger med en åben coronakrigskasse højst sandsynligt vil føre til konkrete lønkroner og øre mellem hænderne på mange sygeplejersker, lægger Lizette Risgaard op til, at pengene skal gå til tillæg for ekstravagter og overarbejde. 

Derfor vil den model næppe formilde sygeplejerskerne, der som faggruppe netop har protesteret mod de store mængder merarbejde, der skyldes manglen på kolleger.

- Selvfølgelig vil en del sygeplejersker påtage sig ekstravagterne og være glade for, at pengene rent faktisk triller ind på kontoen, men grundlæggende vil et stort antal være utilfredse med og føle det uretfærdigt, at det ikke giver noget på grundlønnen. Og deres vrede vil i høj grad rette sig mod Lizette Risgaard, siger Gitte Redder.

 LÆS OGSÅ: Optræk til fagkrig mellem sygeplejersker og andre offentligt ansatte skaber dyb bekymring i FH

Under sommerens konflikt undrede mange sygeplejersker sig over, hvor opbakningen fra FH var, siger den faglige kommentator. Hun fremhæver en række særdeles kritiske reaktioner på sociale medier, der ikke kun kommer fra oprørske DSR-kritiske sygeplejersker, men også afsendes af flere tillidsvalgte i DSR.

Blandt andet skriver det tidligere kredsbestyrelsesmedlem Solveig Olafsdottir i et svar til Lizette Risgaard:

- Tror ikke du har forstået det- det handler ikke om coronatillæg- vi sygeplejersker stemte helt legalt nej til OK 21, og fik ingen støtte fra FH. Nu falder I os igen i ryggen- ked af jeg stemte os ind i FH!

Debat om medlemskab af FH

Og mens Lizette Risgaards udmelding har pustet til ilden, bærer Enhedslistens Pelle Dragsted brænde til bålet, når han direkte opfordrer til at udskifte topfolkene i FH - et tweet, der onsdag eftermiddag bragte ham på kollisionskurs med Lizette Risgaard.

Pelle Dragsteds bredside er liket af flere sygeplejersker - herunder hovedstadens kredsformand Kristina Robins. 

- Der vil være sygeplejersker, der oplever, at FH ikke vil kæmpe deres sag. Dansk Sygeplejeråd var i forvejen skeptiske over, at FTF og LO skulle smelte sammen til FH. Der vil nu komme en intern debat i Sygeplejerådet om, hvorvidt sygeplejerskerne stadig hører til i FH, siger Gitte Redder.

Tidligere har Jordemoderforeningen, ligeledes et tidligere FTF-forbund, i januar 2020 forladt FH for i stedet at blive en del af hovedorganisationen AC - Akademikerne.

LÆS OGSÅ: Grete Christensen overrasket over Lizette Risgaards kontante udmelding

Sygeplejerske-formand Grete Christensen står i en svær situation. På den ene side skal hun finde realistiske løsninger sammen med resten af FH, og samtidig skal hun tackle en medlemsskare med store forventninger og endnu større utålmodighed, forklarer Gitte Redder:

- Grete Christensen står med en kolossal udfordring i at overbevise baglandet om, at det her er den rigtige, midlertidige løsning. Hun skal have sine medlemmer med på, at man skal vente på lønkomitéen, og så skal der sparkes røv til OK24. Hun får travlt.

Grete Christensen understreger onsdag aften, at sygeplejerskerne er den faggruppe, der er hårdest ramt.

- Jeg var meget overrasket over de skarpe vendinger, hun (Lizette Risgaard, red.) brugte. Det må være et udtryk for et behov for at være repræsentant for mange, samtidig med, at den konkrete indsigt i, hvor slemt det ser ud i sundhedsvæsenet, måske ikke er så stor, siger DSR-formanden til A4 Overenskomst.

'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify

GDPR