Lizette Risgaard afviser anklager få dage før skæbnesvangert møde: "Det værst tænkelige der kunne ske for fagbevægelsen"

20230428-143831-L-1920x1279we
Lizette Risgaard afviser nu alle anklager få dage før advokatundersøgelsen fremlægges for FH. Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Forhenværende FH-formand Lizette Risgaard bryder flere måneders tavshed og afviser anklager om upassende adfærd. Det er et angreb, og det værst tænkelige der kunne ske for fagbevægelsen, vurderer faglig kommentator.

Det er godt og vel tre måneder siden, at den daværende formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard trak sig fra sin post efter anklager om upassende adfærd. Og i alt den tid har hun holdt sig under radaren.

Men nu er det slut.

Onsdag aften bryder hun efter flere måneder tavsheden om de skæbnesvangre 56 timer, der gik fra hun i et Facebook-opslag selv erkendte, at hun havde opført sig upassende, til at hun trak sig, i et længere interview hos Finans.dk

Her afviser Lizette Risgaard, at hun skulle gramset på nogen. Hun fortæller samtidig, at det var den historie, hun ville fortælle fra dag et, men at hun gentagne gange blev tvunget til det modsatte, fordi der i fagbevægelsen ikke må sættes spørgsmålstegn ved, hvad folk har oplevet eller følt.

Og så tager Lizette Risgaard afstand fra sit eget Facebook-opslag fra slutningen af april. Ifølge Lizette Risgaard havde hun ikke selv skrevet den del, hvor hun erkender den upassende adfærd, men havde overladt det til andre, fordi hun var "gået kold".

Endeligt bebuder hun et retligt efterspil på hele forløbet.

Risgaard smadrer fagbevægelsens strategi

Lizette Risgaards interview kommer, kort før at FH's forretningsudvalg mødes torsdag for at få præsenteret advokatundersøgelsen. En behandling, der i forvejen er omgærdet af hemmelighedskræmmeri.

Mødet torsdag foregår et endnu hemmeligt sted, telefoner er bandlyst, og alle rapporter vil blive nummererede.

Men hvis forretingsudvalget havde håbet på at lukke sagen i stilhed, kan det godt tro om igen. Interviewet varsler nemlig ny uro og belaster FH, vurderer A4 Mediers faglige kommentator Gitte Redder.

"Lizette mener, at hun er blevet uretfærdigt behandlet og vil frikendes for enhver pris - hun vil kæmpe, med alt hvad hun har, for at blive renset for anklagerne. Hun afviser alle anklager og føler sig fældet uden rettergang af anonyme anklager," siger Gitte Redder.

Lizette Risgaard har allerede fået fremlagt advokatundersøgelsens konklusioner før FH, men i et Facebook-opslag tirsdag aften skriver hun, at hun ikke ønsker at kommentere rapporten, før den er fremlagt torsdag.

"Det værst tænkelig" for fagbevægelsen

For fagbevægelsen er det alarmerende, at hun går til angreb, allerede inden det vides, hvad der står i advokatundersøgelsen, lyder det fra Gitte Redder.

"Vi må erkende, at den Lizette Risgaard, vi kender, lever i bedste velgående. Et angreb er det bedste forsvar. Eller som hun selv formulerer det i interviewet: 'En fane er altid pænest i modvind, og jeg står godt i modvind'. Det har hun bevist flere gange som næstformand i LO, hvor hun blev forsøgt trynet," siger Gitte Redder og fortsætter:

"Lizettes angreb er det værst tænkelige, der kunne ske for fagbevægelsen. Hvis nogen havde troet, at Lizette Risgaard ville lægge sig fladt ned, har de taget fejl. Hun har tænkt sig at kæmpe med alt, hvad hun har, også selvom om det vil skade fagbevægelsen. Hun gør det helt klart, at hun ikke skylder nogen noget".

"Det bliver en lang, sej kamp for fagbevægelsen at lukke den her sag. Fagbevægelsens strategi om at lukke Lizette-sagen på en ordentlig og rolig måde med advokatundersøgelsen ser allerede nu ud til at være gået i smadder - allerede inden offentliggørelsen," påpeger Gitte Redder.

Lizette Risgaard skriver, at hun vil udsende en pressemeddelelse, når advokatundersøgelsens konklusioner bliver kendte.