Ny beregning: Løkkes skatteplan betyder færre penge til metalarbejdere og sygeplejersker

20221026-132607-L-1920x1280we
Ny beregning viser, at Moderaternes skatteplan gavner markant mere i toppen end i bunden af lønstigen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Omkring en million danskere med middelindkomst står til at miste tusindvis af kroner om året, hvis Lars Løkke Rasmussen og Moderaternes skatteplan skulle blive en realitet. Det viser en beregning, som Cepos har lavet for DR.

Metalarbejdere, sygeplejersker og skolelærere er blandt dem, der står til at miste mellem 5.300 og 6.100 kroner årligt, hvis Moderaternes skatteplan bliver til virkelighed efter et valg. 

Det viser beregninger, som tænketanken Cepos har lavet på vegne af DR.

Det er dermed velfærdens kernetropper, der kommer til at betale mest, udtaler Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, til DR:

“De lidt højere mellemindkomster, som ikke betaler topskat, bliver ramt af Moderaternes skatteplan. Det er nok lidt over en million danskere – og det er blandt andet velfærdens kernetropper, som lærere og sygeplejersker, der bliver ramt,” siger Bo Sandemann Rasmussen til DR.

LÆS OGSÅ: Syv procent af Lars Løkkes kandidater er faglærte

Nedgangen i årlig indkomst for de berørte grupper sker som konsekvens af den såkaldte lønsumsafgift, som Moderaterne foreslår at indføre for virksomheder.

Moderaternes politiske chef Jakob Engel-Schmidt fremhæver, at partiets skatteplan samlet set gør danskerne rigere, med henvisning til en analyse fra tænketanken Kraka.

Fører til øget ulighed

Men om danskerne rent faktisk bliver rigere, er der delte meninger om - medmindre man taler om dem, der allerede tjener mest. De vil nemlig, med Moderaternes skatteplan, få en skattelettelse på 40.000 om året. Det viser tal fra både Cepos og Kraka, ifølge TV 2 og DR.

Derfor vil skatteplanen føre til større ulighed mellem rig og fattig, og det står i skarp kontrast til holdningen blandt 16 ud af partiets 47 folketingskandidater. I TV 2’s kandidattest har de svaret, at det netop er vigtigt for dem at mindske uligheden.  

Men folketingskandidat for Moderaterne Jon Stephensen fortæller, at øget ulighed ikke er intentionen med skatteplanen. 

“Så ved jeg godt, at der har været et skatteudspil, som er blevet diskuteret. Men skatteudspillet er i sin form ment som at give både i top og i bund,” siger han til TV 2.

GDPR