Én milliard rækker til lønforhøjelse på fem procent til sygeplejersker og sosu'er

20170112-141819-2-1920x1281we
Et lønhop til sosu-hjælpere, sosu-assistenter og sygeplejersker vil koste 1,25 milliarder kroner om året. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Ny udregning fra Finansministeriet viser, hvad det vil koste at hæve lønnen med fem procent for sosu-hjælpere, sosu-assistenter og sygeplejersker.

1,25 milliarder kroner om året.

Det er prisen, hvis de tre faggrupper, som det er sværest at rekruttere nyt personale til, skal have fem procent mere i løn.  

Det viser et nyt svar fra Finansministeriet på spørgsmålet fra Karsten Hønge (SF).

Beskæftigelsesordføreren ville vide, hvad prisen er for at hæve lønnen for de tre jobs, hvor jagten på nyt personale oftest ender forgæves: sosu-assistenter, sosu-hjælpere og sygeplejersker.

Regnestykket modtages positivt hos Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen, der til DR siger, at en lønstigning på fem procent "vil være en god start". De fem procent rækker dog kun til 2.200 kroner mere om måneden for en sygeplejerske, hvilket er lavere end de 5.000 kroner, formanden har stillet sine medlemmer i udsigt. 

Optimisme fra Socialdemokratiet

Svaret fra Finansministeriet giver ikke kun forhåbninger hos sygeplejerskerne.

Den socialdemokratiske regering har under valgkampen åbnet for at hæve lønnen til visse faggrupper. Endnu har Mette Frederiksen ikke afsløret nogen konkrete dele af den plan, men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har dog sagt, at områderne med størst rekrutteringsudfordringer vil være en førsteprioritet for projektet. 

Derfor glæder Peter Hummelgaard sig over udregningen til DR:

"Jeg synes, at svaret fra Finansministeriet viser, at det er håndterbart, og at der er veje at gå. Det, der er vigtigt for os, er, at det skal ske inden for rammerne af den danske model".
 

GDPR