Lovforslag om arbejdsskader beskyldes for at være dårlig lovkvalitet

20230228-143005-L-1920x1307we
To hovedorganisationer kritiserer, at lovforslaget til et nyt, forbedret arbejdsskadesystem modsat formålet vil skabe længere sagsbehandling. Juridisk ekspert i skadessager er enig i deres fortolkning, og kalder lovforslaget "dårlig lovkvalitet".

Lovarbejdet bag sidste års politiske aftale om et nyt arbejdsskadesystem er mangelfuldt, ugennemarbejdet og vil i værste fald modarbejde selve formålet.

Sådan lyder kritikken fra Fagbevægelsens Hovedorganisation og Akademikerne, skriver A4 Arbejdsmiljø.

Kritikken kan læses i FH's høringssvar til lovforslaget, og her fremgår det, at man frygter, at lovforslaget ikke vil "medføre iøjenfaldende forbedringer" i forhold til de tre parametre, som er formålet med reformen. 

Det er primært en kritik af, at det fremlagte ikke vil nedbringe sagsbehandlingstiderne, fortæller fungerende FH-formand Morten Skov Christiansen og Akademikernes formand Lisbeth Lintz til A4 Arbejdsmiljø. Og den kritik får opbakning fra en ekspert.

A4 Arbejdsmiljø har nemlig spurgt en juridisk ekspert, om han er enig i FH og Akademikernes analyse af, at lovforslaget ikke fører tilstrækkelig dokumentation for, at initiativerne vil sænke sagsbehandlingstiderne. Han mener, at "det er tvivlsomt, om målsætningerne kan realiseres", og fremhæver, at Beskæftigelsesministeriet ikke har inddraget en bred kreds af eksperter på området, da lovforslaget blev udarbejdet, som der ellers er tradition for. 

"Det er simpelthen dårlig lovkvalitet på det her område. Der er brug for en vurdering fra nogle med faglig forstand på det her. Det er almindelig god, lovforberedende skik, at man så også har en uafhængig sammensat vurdering af, hvad konsekvenserne er, så man kan holde det ene op mod det andet," siger Karsten Høj, der er advokat med speciale i erstatningsret herunder arbejdsskader og formand for Danske Advokaters fagudvalg på området.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skriver i et skriftligt svar til A4 Arbejdsmiljø, at hun ser frem til at læse alle høringssvar igennem.  

"Med aftalen forhøjes erstatningen ved arbejdsskader, der opstilles ambitiøse mål for at få nedbragt sagsbehandlingstiderne, og vi tager de første skridt til at forenkle sagsbehandlingen i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring," skriver hun i en mail til A4 Arbejdsmiljø. 

GDPR