Bekymrede pædagoger savner svar fra Moderaterne: "Er mere tryg ved Venstre"

20210712-091647-7-1920x1279we
BUPL-formand Elisa Rimpler er bekymret over manglende udmeldinger på børneområdet fra Moderaterne. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
BUPL-formand Elisa Rimpler foretrækker, at Socialdemokratiet styrer uden om Moderaterne og søger mod Venstre, hvis Mette Frederiksen skal skabe en bred regering.

Mens regeringsforhandlingerne er drejet ind på trivslen blandt børn og unge, kommer der nu en kritik fra BUPL's formand, Elisa Rimpler, af et af partierne med ambitioner om at deltage i en kommende regering. 

For selvom pædagogernes formands ønskescenarie er en centrum-venstre-regering, så holder Socialdemokratiet indtil videre fast i at søge over midten. Og skulle det ske, så siger Elisa Rimpler, at hun hellere ser Socialdemokratiet samarbejde med Venstre end med Moderaterne.

Årsagen er ganske simpelt, at hun endnu ikke har fået tilfredsstillende svar på, hvad Lars Løkke Rasmussens nye parti vil på børneområdet.

"Jeg er bekymret for en regering hen over midten, når det handler om Moderaterne, simpelthen fordi Moderaterne ikke har præsenteret en decideret politik på børneområdet. Vi ved ikke, hvad de mener om minimumsnormeringer, eller hvad der er løsningen på børn og unges trivselsproblemer - og heller ikke om pædagoguddannelsen eller pædagogernes lønefterslæb," siger Elisa Rimpler til A4 Aktuelt og tilføjer:

"Så jeg er faktisk mest tryg ved et mere etableret parti som Venstre."

Har du indikationer fra Moderaterne om, at de ikke vil prioritere børne- og ældreområdet?

"Når vi har spurgt dem omkring børnenes vilkår, har de ikke villet svare. Og når journalister generelt har spurgt til minimumsnormeringer, har de ikke ønsket at medvirke. Så derfor kan jeg godt have en berettiget nervøsitet, hvorvidt det her er noget, de vil gå ind for," siger Elisa Rimpler.

LÆS OGSÅ: Udsigten til en bred regering over midten splitter de store fagforbund

A4 Aktuelt har flere gange forsøgt at få en kommentar om Moderaternes holdning til minimumsnormeringer fra partiets politiske ordfører, Jakob Engel-Schmidt, men han er ikke vendt tilbage.

Politiken fortalte under valgkampen, hvordan Moderaternes kandidater var uenige i en række spørgsmål i avisens kandidattest - herunder hvorvidt reglen om minimumsnormeringer skal rulles tilbage, så kommunerne får mere selvbestemmelse.

Spurgt direkte til, om minimumsnormeringerne skal rulles tilbage, svarede Jakob Engel Schmidt til Politiken:

"Det er ærgerligt, at man fra statsligt hold ikke har tillid til det kommunale selvstyre. Men det sætter vi os og diskuterer efter valget. Moderaterne kommer i hvert fald ikke til at forringe de normeringer, der er i dag."

Dårlig ide med armslængde

Hvor Moderaterne hverken før, under eller efter valgkampen har været synderligt konkrete omkring partiets politiske projekt, har det til gengæld ikke tøvet med at levere visionære reformtanker om fremtidens danske samfund. 

En af disse er den såkaldte tillidsreform, der ifølge Moderaternes politiske program skal gentænke strukturerne i den offentlige sektor, "så vi kan give tilliden tilbage til medarbejderne og ledelserne og komme bureaukratiet til livs," fremgår det af programmet. 

Et element i planen er at organisere velfærdsinstitutioner som "offentlige selskaber". Det vil sige statsligt ejede, men med frihed til at agere som private virksomheder. 

Men også det forslag bekymrer BUPL-formand Elisa Rimpler. Hun er bange for, at politikerne så vil lægge ansvaret for velfærdsinstitutionernes kvalitet fra sig. 

"Det bekymrer mig, hvis man vil begynde at indføre et armslængdeprincip i forhold til den offentlige velfærd," siger Elisa Rimpler.

Hun ønsker i stedet at styrke det, hun kalder en demokratisering af velfærden. 

"Løsningen på vores velfærdsudfordring er ikke udviklingstvang eller store strukturændringer. For det tager tid fra kerneopgaven. I  stedet bør fokus være på, hvordan medarbejderne får bedre betingelser for at løse opgaverne," siger Elisa Rimpler.

GDPR