Madsen: Årets lortejob er kommunalpolitiker

DSC02681_redigeret_bg
Foto: A4 Medier
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Nicolai Wammen sender sin shitstorm ud i kommunerne, hvor politikerne skal spare, mens SVM-regeringen deler skattelettelser ud.

Der er to kløfter i forståelsen af velfærdssamfundet, der vil gøre jobbet som kommunalpolitiker til efterårets værste lortejob, som man ikke bør misunde nogen.

Den første kløft ligger mellem spenderbukserne på Christiansborg og strambuksen på rådhusene.

Statskassen bugner af Wegovy-dollars fra Novo Nordisk, og SVM-regeringen har lykkeligvis lagt sortsyn og dystermule bag sig, viste præsentationen af regeringens forslag til næste års finanslov. Flere penge til blandt andet kultur, domstole og erhvervsskoler - og hurra for det. Og i horisonten venter de skattelettelser, der er SVM-regeringens eksistensberettigelse set med Venstre-briller.

Men i kommunerne er sparekatalogerne ved at blive udarbejdet for den årlige barbering af serviceniveauet før efterårets budgetforhandlinger. Mens regeringen laver kulturens finanslov, skal kommunalpolitikerne forklare, at der skal spares på ældre børn og folkeskoler. Og den "håndsrækning" på 650 millioner kroner, som finansminister Nicolai Wammen (S) vil give kommunerne i finanslovsforslaget, slår langt fra til. Der skal spares, og det bliver der.

Wammen i shitstorm

Den anden dybe kløft, som kommunalpolitikerne stirrer ned i, er, at både de, der får flere penge, og de, der får færre, oplever et ringere niveau for velfærden.

Velfærden beskæres for de brede grupper af danskere. Flere lukkedage, færre minutter med hjemmehjælperen og en stadigt mere presset folkeskole. Det vil skabe utilfredshed, borgerprotester og rasende læserbreve, der udskammer de arme kommunalbestyrelsesmedlemmer, der har måttet vælge mellem pest og kolera. 

På de områder, hvor der bliver tilført flere penge, er borgerne imidlertid også utilfredse - eller ligefrem decideret rasende.   

Det fik Wammen at mærke, da han røg ind i en regulær shitstorm efter pressemødet, hvor finanslovsforslaget blev præsenteret.

Årsagen? Wammen pegede på eksplosionen i udgifter til det, der på KL-volapyk hedder "det specialiserede socialområde", der blandt andet dækker hjælp til personer med handicap, som kernen til kommunernes økonomiske problemer. Sidste år steg kommunernes udgifter med 1,7 milliarder kroner til området, så det udgør knap 15 procent af kommunernes årlige forbrug på cirka 400 milliarder kroner.

Gøgeungeretorik

Alligevel blev Wammens profiler på sociale medier fyldt med rasende vidnesbyrd fra forældre til børn med fysiske eller psykiske handicap samlet i kampagnen #undskyldvierher. 

Digteren Caspar Eric, der selv har cerebral parese og er aktuel med digtsamlingen 'Nye Balancer - handicapdigte', formulerede shitstormens udspring således i Politiken:

"Vi har hørt det mange gange før, men nu var det finansministeren, som sagde det fra talerstolen med den nye finanslov i hånden. At handicapområdet var skyld i kommunernes dårlige økonomi. Det var den kendte gøgeungeretorik."

Selvom udgifterne stiger, gør utilfredsheden det også. Den rasende reaktion bevidner, at den enkelte person med handicap og deres familier oplever forringelser af deres vilkår og ofte brud på deres retskrav på hjælp.

Det åbenlyse problem fortjener et politisk svar - for eksempel til en overvejelse om, hvorvidt det er rigtigt at prioritere skattelettelser just nu. 

Men Wammen valgte i stedet at dukke sig fra den svære debat og beklagede på Facebook, at han havde udtrykt sig ufølsomt.

Artiklen fortsætter under opslaget

Dermed sender finansministeren shitstormen videre til sine kolleger i landets byråd, der nu skal spare på velfærden, mens regeringen giver skattelettelser.

Ny finansieringsmodel

En af dem, der har taget kommunikationsopgaven på sig, er Frederiksbergs borgmester, Michael Vindfeldt (S), der forsøger at foregribe den lokale shitstorm med en række opslag på Facebook, hvor han forklarer, hvorfor kommunen igen skal spare store beløb på kernevelfærden.

Artiklen fortsætter under opslaget

Det er klogt på den måde at forklare situationen for borgerne, selvom det næppe gør Vindfeldt mere populær på Christiansborg.

I stedet for at sende sin shitstorm videre må Wammen og hans kolleger overveje en ny finansieringsmodel for det specialiserede socialområde, der både sikrer, at det ikke fortsat suger ressourcer ud af skoler, ældrepleje og daginstitutioner, og at vores medborgere med handicap ikke år efter år skal opleve kommunale forsøg på at skære hjørner af deres retmæssige krav på støtte.

Mens Wammen dukker sig for debatten, må man sende en venlig tanke til de mange lokale politikere, der i efteråret skal gennemføre kommunale besparelser, mens regeringen taler om velfærd og fremgang.  

GDPR