Madsen: Derfor angriber Lizette Risgaard venstrefløjen

20210824-140613-L-1920x1311we__1_
Lizette Risgaard har ikke fået nogen venner på den politiske venstrefløj i denne uge, men til gengæld kan hun have forhindret en reel borgerkrig i sin egen organisation. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
FH-formanden hørte et advarselsskud affyret af Mona Striib, og hun er nu villig til at tage en blodig kamp for at undgå en altødelæggende krig.

Det er ikke hver dag, en af fagbevægelsens ledere kalder et lønløft til en gruppe af sine medlemmer for "fuldstændigt vanvid".

Derfor vakte meldingen fra Lizette Risgaard da også mere end almindelig opsigt onsdag, da hun ovenpå meldingen om en kommende vinterpakke til det pressede sundhedsvæsen gjorde det fuldstændigt klart, at en indsats rettet specifikt mod sygeplejerskerne ikke har nogen gang på jord.

De forskellige forventninger, der er, kan bare ikke indfries i det nuværende system
Kristian Madsen, chefredaktør, A4

Blandt andet ved at rette en massiv kritik mod "såkaldte lønmodtagerpartier", der har advokeret for en lønstigning til de hvide kitler.

LÆS OGSÅ: Fagbevægelsen blokerer for særskilt lønløft til sygeplejersker: - Det er fuldstændigt vanvid

- Det er ret usædvanligt, at SF og Enhedslisten i deres egne øjne sidder inde til finanslovsforhandlinger og forsøger at skaffe penge til nogle af hendes medlemmer, og så kommer hun ud og giver dem en ordentlig én med krabasken, siger A4's chefredaktør, Kristian Madsen, i ugens udgave af podcasten 'Madsen & Reimer Bo'.

Advarselsskud blev hørt på bryggen

Årsagen til det frontale angreb på de partier, der normalt ville blive set som allierede i lønkampen, skal vi finde omkring tre uger tilbage i tiden, hvor FOA-formand Mona Striib sagde til A4 Overenskomst, at der venter en "tredje verdenskrig", hvis sygeplejerskerne alene får et lønløft.

LÆS OGSÅ: Mona Striib advarer mod corona-lønløft kun til sygeplejersker: 'Det bliver tredje verdenskrig'

Og det advarselsskud blev hørt i FH's hovedkvarter på Islands Brygge, fortæller Kristian Madsen.

- Det er den interne krig, Lizette Risgaard prøver at forhindre. Vinterpakken må ikke blive en sygeplejerskepakke. Derfor er det meget vigtigt, at regeringen nu sørger for, at pengene går til alle, siger han.

Af samme grund ser der ud til at være indgået et slags partnerskab mellem regeringen og FH-formanden, vurderer Kristian Madsen på baggrund af Lizette Risgaards udmelding.

- Det er jo i et vist omfang koordineret med regeringen. Socialdemokratiet vil helst ikke ses som dem, der alene siger nej til sygeplejerskerne. Den byrde løfter Lizette Risgaard noget af ved at indtage den her position.

Europamester i politisk fikumdik

Tilbage står altså sygeplejersker, der mener, de får for lidt i løn sammenlignet med andre grupper, mens FH-toppen og regeringen tilsyneladende er enige om, at et løft til sundhedsvæsenet skal gives til alle.

- Og hvis alle får det samme igen, så er vi jo lige vidt, siger Kristian Madsen.

Mulighederne er derfor enten at blæse til tredje verdenskrig, at afsætte et "astronomisk" antal milliarder, eller at skuffe (mindst) én af de involverede grupper.

LÆS OGSÅ: Grete Christensen overrasket over Lizette Risgaards kontante udmelding

- De forskellige forventninger, der er, kan bare ikke indfries i det nuværende system. Og så er spørgsmålet, hvem du vil have på nakken, siger Kristian Madsen, der vurderer, at ugens begivenheder viser, at både regeringen og FH har konkluderet, at de hellere vil have sygeplejerskerne på nakken end FOA og alle de andre forbund, der ville blive rasende over at blive forbigået.

Det eneste glimt af håb skal måske findes i den store stol i Finansministeriet hos Mette Frederiksens talknuser nummer 1.

- Nicolai Wammen er med garanti danmarksmester, og et godt bud på en europamester, i politisk fikumdik. Så hvis nogen kan finde på en løsning, er det ham. Men hvis han kan lave en model, hvor både sygeplejersker, SOSU'er og alle mulige andre stiller sig op og siger "det var godt nok en god løsning det her", så er det virkelig et svendestykke af en anden verden, siger Kristian Madsen.

GDPR