Madsen: Ellemann og Olsen Dyhr er nu i nøgleroller

BeFunky-collage__1_
Foto: A4 Medier
Det er Pia Olsen Dyhr (SF) og Jakob Ellemann-Jensen (V), der får de afgørende roller i de kommende regeringsforhandlinger: Tør én af dem tage det store skridt mod midten? 

Hvis den brede regering, som Mette Frederiksen nu har fået i opdrag af Dronningen at forsøge at danne, skal blive til andet end et luftkastel, så kræver det, at en af to politikere tør springe ud i det uden sikkerhedsnet: Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Pia Olsen Dyhr (SF).

De vil blive rost i Politikens lederspalte og hyldet af selverklærede moderate og af Mette Frederiksen for deres politiske mod, hvis de gør det. Men det er en yderst risikabel manøvre. De vil begge komme under massivt pres fra fløjpartierne.

De vil få bank af deres egne vælgere og baglande for at acceptere politiske kompromisser, der ligger langt fra udgangspunktet.

Og det vil formentlig på kort sigt være bedre for deres egen politiske fremtid at lade være. Er der alligevel en af dem, der kan snakkes med i en midterregering? Det ser svært ud for Mette Frederiksen.

Ét ekstra parti skal med i folden

Socialdemokratiet vil finde oplagte partnere til midterprojektet i Moderaterne og Det Radikale Venstre. Men de tre partier har kun 75 mandater tilsammen, så mindst et ekstra parti skal med ind i folden.

Venstre er den oplagte mulighed, og Jakob Ellemann-Jensen afviste ikke bastant tanken om at være med i en regering, da partilederne traditionen tro mødtes dagen derpå i publicistklubben. 

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen vil trods udspil ikke garantere, at erhvervsuddannelser skrives ind i et regeringsgrundlag

Søren Gade har luftet muligheden for Venstres opbakning, og partiets tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, vil gøre sit yderste for at trække Ellemann ind til bordet.

SMV vil være en handlekraftig regering - i hvert fald på papiret. Men det kræver, at de to hovedmodstandere, Venstre og Socialdemokratiet, kan skrive et omfattende fælles program, samt at Venstre kan leve med at arbejde under en statsminister, de har krævet stillet for en rigsret. Det er meget svært at se for sig og næppe i Venstres interesse.

Hvis Ellemann-Jensen vil have en chance for at blive statsminister efter næste valg, skal partiet genopbygges i opposition, snarere end som Mette Frederiksens juniorpartner. Efter et tab på 20 mandater ved dette valg, må det være partiformandens første prioritet.

Nej til SMR-regering

Så peger pilen på Pia Olsen Dyhr som den eneste realistiske mulighed. SF-formanden svarede klart nej, da ordstyrer Martin Krasnik spurgte, om hun ville kunne støtte en SMR-regering. 

Hun svarede til gengæld undvigende, da hun blev forelagt muligheden for en firepartis flertalsregering: S-M-SF-R.  Med andre ord: Hvis der skal dannes en midterregering med Olsen Dyhrs stemmer, så kræver det, at SF er med i regeringen. 

Kan man samle Moderaterne, Radikale og SF om et regeringsprojekt? Og er Olsen Dyhr overhovedet interesseret i sådan et samarbejde, hvor SF får Enhedslisten på nakken og må risikere at gentage nedsmeltningen under Annette Vilhelmsen i 2014? 

Måske vil det simpelthen være politisk klogere for Pia Olsen Dyhr at læne sig tilbage og håbe på, at luftkastellet braser sammen, så der måske kan dannes en S-SF-R-regering, der både vil være langt mindre risikabel politisk, og ligge meget tættere på SF’s politiske program.