Madsen: En fair grøn omstilling er Frederiksens bidrag til en socialdemokratisk renæssance

20211005-122553-L-1920x1306we
- Vi vil forene høje grønne ambitioner med gode arbejdspladser. Og med hensynet til dem, der har mindst. Dét er den danske strategi: En ambitiøs, grøn omstilling. Båret af en bred folkelig opbakning, sagde statsministeren i sin optimistiske åbningstale. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Åbningstale viser, at det er i den grønne omstilling snarere end værdipolitikken, at partifæller over hele verden virkelig kan søge inspiration hos Danmarks socialdemokrater.

Socialdemokraterne under Mette Frederiksens ledelse så for få år siden sig selv som dem, der stod med redningskransen til Europas skibbrudne socialdemokrater. 

'Gør som os, gå til højre i udlændinge- og værdipolitikken, alliér jer med den kulturkonservative strømning i arbejderklassen, der er træt af udlændinge og øllebrødsbarmhjertighed, så kommer I tilbage i regeringskontorerne.'

Partiet lod ligefrem Henrik Sass Larsens svulstige og forvrøvlede debatbog “Exodus” oversætte til engelsk, og så for deres egne øjne hele verden valfarte til København for at lære, hvordan socialdemokrater igen kan vinde valg.

Men kun få købte de danske socialdemokraters fortælling uden for kongeriget, og det er helt andre strategier, der i øjeblikket er ved at skabe en europæisk socialdemokratisk renæssance: 

Olaf Scholz er på vej mod at blive tysk kansler på en socialdemokratisk dagsorden, der smager mere af Thorning-Schmidt end Frederiksen. De norske socialdemokrater vandt valget på blandt andet at love at tilbagerulle den tidligere regerings stramninger af familiesammenføringsregler.

Projektet, må man sige, er slået fejl som europæisk socialdemokratisk skabelon.

Afgørende på den globale scene

Til gengæld viste årets veloplagte åbningstale, at Mette Frederiksen er snublet over et andet og langt mere perspektivrigt projekt, efter hun er blevet statsminister: For første gang talte Mette Frederiksen om den grønne omstilling som en central del af det socialdemokratiske projekt.

- Vi vil forene høje grønne ambitioner med gode arbejdspladser. Og med hensynet til dem, der har mindst. Dét er den danske strategi: En ambitiøs, grøn omstilling. Båret af en bred folkelig opbakning, sagde statsministeren i sin optimistiske åbningstale.

Statsministeren er - som de fleste af os i 40’erne - relativt nyligt udsprungen som klimabevidst. Helt frem til valgkampen havde Socialdemokratiet ikke meget fidus til en grøn strategi som vejen til Statsministeriet.

Men som valgforskerne konstaterede, så blev det især klimaet, der afgjorde folketingsvalget til fordel for Mette Frederiksen - til socialdemokraternes egen overraskelse. 

Og klimaet bliver også afgørende for Danmarks og Mette Frederiksens rolle på den globale scene i de kommende år.

Når verden kigger mod Danmark, er det næsten altid i forbindelse med den grønne omstilling. Det gælder de konkrete initiativer med den ambiøse klimalov med 70 procents reduktionskrav som kronjuvelen. Men det gælder i stigende grad også den politiske strategi for omstillingen. 

Både råd til grøn omstilling og Arne

De danske socialdemokrater er de første, der for alvor har knækket koden til, hvordan man får fusioneret klimabevidstheden hos ungdommen og de storbyliberale med det traditionelle socialdemokratiske tankegods med fokus på lighed og solidaritet.

Oprøret mod benzinafgifter fra ‘de gule veste’ i Frankrig viste, hvor potentielt problematisk klimakampen ser ud fra et socialdemokratisk perspektiv. 

Hvis klimakampen ikke forankres dybere folkeligt end Fridays for Future, kan der ikke skabes opbakning til de nødvendige forandringer, før det er for sent. Derfor er det, som Rune Lykkeberg har skrevet, så afgørende, at Mette Frederiksen er i stand til at koble klimaet sammen med et fokus på produktion og ' grønne Kansas-dragter' - bl.a. ved at koble investering i erhvervsuddannelser tæt sammen med den grønne omstilling. 

Det er afgørende at vise, at der også er råd til billige boliger og pension til Arne, hvis det store flertal skal være villig til at betale prisen for klimaomstillingen.

Scholz kan se mod nord efter en ny koalition

Det heldige for Mette Frederiksen er, at klimaet også er blevet en parlamentarisk og politisk vinderstrategi, som mandagens brede forlig om landbruget viste. 

Trods indre uenighed om tempoet i den grønne omstilling er klimaet blevet kittet, der holder rød blok sammen på tværs af uenigheder om f.eks. udlændinge og arbejdsudbud. Den gamle koalition mellem arbejderklassen og de højtuddannede liberale, der er i krise over hele Europa, har i Danmark fundet ny identitet i en fælles grøn profil.

Olaf Scholz kan snart stå i en lignende situation syd for grænsen, hvis han som kansler skal bygge bro mellem det liberale FDP, De Grønne og sit eget socialdemokratiske SPD. 

Når de tyske socialdemokrater i fremtiden kigger mod nord, leder de ikke efter svar i udlændingepolitiken. Men efter holdbare løsninger i klimakampen: Et socialdemokratisk reformistisk alternativ til både dem, der kræver klimarevolution og dem, der mener, at den grønne omstilling er dyr og unødvendig.

Her har regeringen fundet en politisk vej og et politisk sprog, der i de kommende år vil inspirere søsterpartier over hele Europa. 

Hvis der er en socialdemokratisk renæssance i kortene efter partiernes nylige valgsejre, så er det -  ligesom i Danmark - klimapolitikken, der kommer til at drive den. 

GDPR