Madsen: Én ministers kurs vil afgøre, om SVM bliver en Bermudatrekant-regering

Madsen_
Foto: A4 Medier
Mette Frederiksens socialdemokratiske kurs trues af en V-ministers tradition for politisk sadisme, der bør vække uro i Beskæftigelsesministeriet.

De eneste borgerlige fingeraftryk på årets første dag sad på en halv snes champagneglas til dronningens nytårstaffel for blandt andet de nye ministre fra Venstre og Moderaterne.

Nytårstalen viste, at statsminister Mette Frederiksen (S) indtil videre stadig bestemmer i dansk politik. Det var de socialdemokratiske temaer i regeringsgrundlaget med fokus på unge på kanten, der stod i centrum, mens mere blå nøgleord om topskat og mere frit valg i velfærden ikke havde fundet vej til manuskriptet.

Bliver det anderledes, når de dyre ord skal skiftes ud med konkret politik? 

Det spørgsmål afgøres i høj grad af én person, der som den eneste har fået en slags position som kontrolminister: økonomiminister Troels Lund Poulsen (V). Den erfarne forhandler og notorisk hårde hund har fået en let portefølje, men med plads i både koordinations- og økonomiudvalget og skal fra den position vogte over kursen i Finans- og Beskæftigelsesministeriet.

Nordstjernen er flyttet, men Frederiksen holder kursen

Alt, hvad der blev sagt i nytårstalen, kunne Mette Frederiksen også have formuleret, før der kom to ekstra bogstaver i navnet på hendes regering. Men én stor undtagelse: den tåbelige plan om at afskaffe store bededag, der bliver en farlig faldgrube til overenskomstforhandlingerne, der snart begynder.

LÆS OGSÅ: Nytårsquiz: Året der gik i dansk politik

De fleste af os andre forsøger stadig at lære at navigere på ny, efter at SVM-regeringens dannelse flyttede Nordstjernen på den politiske himmel. Men Mette Frederiksen holder retorisk bare S-kursen - full speed ahead.

Nu melder hverdagen sig, og spørgsmålet er, om de mange skibe, regeringsgrundlaget sætter i søen, også kommer i mål eller forsvinder sporløst i en SVM-Bermuda-trekant. Det er her Troels Lund Poulsens rolle bliver helt afgørende.

Løkke binder sig til masten

Det siger sig selv, at Kaptajn Frederiksens stålsatte socialdemokratiske retorik kan give de nye matroser ombord på det gode skib problemer med at holde fast i rælingen. Både Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) kan komme under pres fra deres bagland og den blå opposition, hvis deres prioriteringer drukner helt i en syndflod af socialdemokratisk retorik.

Fra deres positioner i henholdsvis Forsvars- og Udenrigsministeriet får de vanskeligt ved for alvor at tage ordet i den indenrigspolitiske debat.

Lettest bliver opgaven for Lars Løkke Rasmussen. Moderaterne kan tåle store tilbageslag i meningsmålingerne, så længe regeringen holder. Når Margrethe Vestager skal afløses på kommissærposten i Bruxelles i 2024, vil Løkke være et oplagt valg - ikke mindst i sine egne øjne. Det er et stærkt incitament til at være samarbejdsvillig internt. Han vil binde sig til masten.

Anderledes er situationen for Venstre, der ikke kan tåle at blive set som rene statister på den socialdemokratiske scene. Derfor bliver Ellemann stærkt afhængig af sine partifæller Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen til at opnå borgerlige resultater.

Politisk sadisme

Troels Lund Poulsens rolle som en slags økonomisk kontrolminister varsler urovækkende for regeringen, i hvert fald hvis man tager udgangspunkt i seneste valgperiode, hvor Lund Poulsen fungerede som en slags skyggefinansminister, der sad med til alle vigtige forhandlinger.

LÆS OGSÅ: Madsen: Årets bedste bog er et kritisk kampskrift for og imod Socialdemokratiet 

De socialdemokratiske ministre oplevede ofte mere eller mindre åbne uoverensstemmelser mellem ordførere, der gerne ville være med i forlig. Men Troels Lund Poulsen sagde nej. Det gjaldt for eksempel forhandlingerne om politiforliget, hvor daværende retsordfører Inger Støjberg blev underkendt.

Troels Lund Poulsens ledetråd var en slags politisk sadisme: Kun hvis det gør tilstrækkeligt ondt på Socialdemokratiet og venstrefløjen, kan Venstre acceptere det.

Nervøse trækninger i Beskæftigelsesministeriet

Hvis Lund Poulsen fortsætter denne type sadisme fra sin nye post internt i regeringen, bliver det meget vanskeligt at få den til at fungere, endsige levere de ambitiøse resultater der er stillet i udsigt. 

Det burde eksempelvis udløse stærkt nervøse trækninger hos Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen(S), der i forvejen har fået lidt af en Uriaspost - nemlig at have en forgænger på posten, der kender området ud og ind, siddende i de centrale udvalg og kræve mere pisk til de ledige.

Det er måske den væsentligste trussel mod SVM-regeringen: at Troels Lund Poulsen ser det som mere tiltrækkende at kæntre skibet på det rigtige tidspunkt end at stævne med ud på Mette Frederiksens socialdemokratiske kurs.

GDPR