Madsen: Ukrainere er flygtninge, ikke KL's arbejdskraftreserve

20220315-170302-L-1920x1315ma
- Regeringen må holde hovedet koldt og sikre, at ukrainerne ikke bliver en brik i et mellemkommunalt spil, mener chefredaktør Kristian Madsen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Ukrainske flygtninge, der har set deres liv styrte i grus, er ikke en løsning på et kommunalt arbejdskraft problem, men en humanitær forpligtelse.

Ukraine satte dagsordenen på KL’s topmøde i weekenden. 

Midt i det officielle programs højstemte solidaritetserklæringer, kunne man i kulissen lytte til en sjældent opløftet stemning over udsigten til titusinder af krigsflygtninge, der kan rulles direkte ind i de udtyndede kommunale velfærdsrækker.

Viborgs borgmester var den eneste, der til citat sagde det, de fleste tænkte.

- Det er, som om ingen tør sige det højt, sagde Ulrik Wilbek (V) til Berlingske.

- Det er selvfølgelig svært at sige på en pæn måde, for flygtningestrømmen er en tragedie, men i forhold til manglen på arbejdskraft er det jo virkelig positivt, at der nu kommer en masse ukrainere, som vi har gode erfaringer med på det danske arbejdsmarked.

Analysen hos Wilbek, der deles af mange borgmestrekolleger, er i sin substans forkert.

Normalt kappes kommunerne om at undgå flygtninge eller i det mindste sprede dem ud over Danmarkskortet. Nu er hele den logik vendt på hovedet
Kristian Madsen, chefredaktør A4 Medier

Ja, vi har gode erfaringer med ukrainere på det danske arbejdsmarked, der frivilligt er kommet hertil for at opnå muligheder, de ikke havde derhjemme. 

Men nu er situationen en helt anden: 

Vi har ingen erfaringer med ukrainske krigsflygtninge, der har set deres byer styrte i grus, der er ængstelige for deres mænd eller sønner, der er i krig, og sidder traumatiserede om aftenen og ser deres hjemland blive sønderbombet på tv.

Vi er vant til ukrainere, der drømmer om et nyt og bedre liv. Nu vil vi modtage tusinder, der har mistet det liv, de elskede. Børn revet op fra hverdagen på et splitsekund. Ældre og svagelige.

Julelys i øjnene står skarpt i KL-brillen.

Forestillingen om, at de bare glider ind i velfærdens kernetropper efter et kort danskkursus er i bedste fald naiv ønsketænkning, som også Rockwool fonde påpeger i Berlingske.

Opgaven med de ukrainske flygtninge er først og fremmest humanitær, ikke primært et beskæftigelsesprojekt, der skal løse den kommunale mangel på hænder
Kristian Madsen, chefredaktør A4 Medier

Normalt kappes kommunerne om at undgå flygtninge eller i det mindste sprede dem ud over Danmarkskortet. Nu er hele den logik vendt på hovedet. Ifølge Viborg Folkeblad overvejer Wilbek at gøre en gammel handelsskole til midlertidige boliger og argumenterer for, at Viborg er det perfekte sted for flygtninge, fordi der er relativt mange i forvejen. 

Vi er nødt til at se i øjnene, at opgaven med de ukrainske flygtninge først og fremmest er humanitær, ikke primært et beskæftigelsesprojekt, der skal løse den kommunale mangel på hænder. 

Dernæst er Wilbeks synspunkt udtryk for et mildest talt provinsielt verdensbillede, der roterer om de få og små problemer i Viborg, snarere end den dramatiske geopolitiske situation. 

Naturligvis er hverken Wilbek eller andre borgmestre glade for krigen i Ukraine. Men julelysene i øjnene over udsigten til et frisk input til arbejdsstyrken står alligevel uklædeligt skarpt i KL-brillen.

Lyt til Ukraines ambassadør

Først og fremmest må man jo håbe, at der snarest bliver fred i Ukraine, så det er et spørgsmål om måneder snarere end år, før de kan vende hjem til deres familie.

Der er grund til at lytte til den alvorlige advarsel fra Ukraines ambassadør i Danmark Mykhailo Vydoinyk: 

- Min opfordring til den danske regering er, at den gør, hvad den kan for at hjælpe ukrainerne. Men den skal ikke skabe forhold, der gør, at de bliver her i lang tid eller resten af deres liv, siger ambassadøren til Berlingske.

Ambassadøren frygter med god ret, at ukrainerne kan blive en nation af evige flygtninge, sådan at Putins megalomane ide om at knække ryggen på det ukrainske folk bliver til virkelighed ad omveje. 

Derfor må regeringen holde hovedet koldt og sikre, at ukrainerne ikke bliver en brik i et mellemkommunalt spil.

Vores lokalsamfund skal åbne sig og hjælpe ukrainerne, mens de er her. Og mange vil heldigvis gerne bidrage med det, de kan. Men vores første og største opgave er at hjælpe dem.

Hvis krigen trækker ud i årevis, kan situationen naturligvis ændre sig. Men indtil da er Danmarks fremmeste opgave at støtte et frit og demokratisk Ukraine - også når krigen er forbi, og vi skal hjælpe flygtningene til økonomisk at genopbygge deres land.

GDPR