Madsen: Kører Mette F. i Leopard-kampvogn eller i Fiat Panda?

KM
På søndag får vi det første fingerpeg om, hvorvidt kampen for bededagen kan mobilisere almindelige lønmodtagere.

Mette Frederiksen (S) styrer med fuld speed direkte mod et politisk vejtræ i sagen om afskaffelse af store bededag. 

Knap en halv million danskere har allerede skrevet under mod forslaget, og de socialdemokratiske meningsmålinger er i frit fald.

Eksperter som overvismanden og økonomerne i Kraka tvivler på, at forslaget vil gøre en forskel på længere sigt. Fagbevægelsen er gået til angreb på Socialdemokratiet i et helt usædvanligt toneleje, og følelserne kogte over ved en debat i FH’s hovedkvarter i sidste uge.

Men konsekvensen af at ramme et politisk vejtræ afhænger helt af, om man kører i en Leopard-kampvogn eller i en Fiat Panda. 

Blind tillid fra baglandet

Mette Frederiksen er overbevist om, at hun sidder i en Leopard og kan køre direkte hen over problemerne: Flertallet for regeringens politik er på plads. Der er knap fire år til næste valg senest skal holdes, så blæse være med meningsmålingerne lige nu. Og fagbevægelsen? Ja, den er i Frederiksens optik ikke så mægtig en modspiller, som den var engang, og den bliver god igen, når den lige har raset ud. 

Weekendens socialdemokratiske nytårsmøde viste, at Frederiksen ikke vil vige en tomme for kritikken, der endnu ikke er voldsomt udbredt i baglandet. Partifællerne har en næsten blind tillid til statsministerens evne til at læse folkestemningen. 

Det er fuld skrue fremad, hvis det står til statsministeren. Hen over kritikere, kirke og fagbevægelse. Alt tyder på, at bededagen er fortid.

Klemme på regeringen

Der er kun to scenarier, der måske kan redde de varme hveder.

Det første er en folkeafstemning efter grundlovens paragraf 42, hvor 60 medlemmer af Folketinget kan kræve et vedtaget forslag sat til afstemning. Det er normalt kun en idé, som yderfløjene hiver ud af mølposen, når desperationen er størst.

Men FH’s støtte til tanken har gjort det til en mulighed, der ikke uden videre kan afskrives, og i regeringen frygter man netop det scenarie. Og hvis det nogensinde har givet mening med en sådan folkeafstemning, så er det i denne situation, hvor et forslag, der end ikke har været drøftet før valget, nu presses igennem af et flertal uden nogen form for åben debat. Det har blandt andre Informations Rune Lykkeberg og A4’s arbejdsmarkedspolitiske kommentator, Simon Pihl Sørensen, argumenteret meget overbevisende for.

Det kræver imidlertid, at SF, Danmarksdemokraterne og De Konservative tilslutter sig kravet. Foreløbig holder de tre partier regeringen hen i uvished - måske ikke mindst fordi de nu endelig har en klemme på flertalsregeringen, som de vil tage sig dyrt betalt for at opgive i form af for eksempel at komme med i forsvarsforliget. 

Indgreb bliver sejlads uden søkort

Kun hvis befolkningen virkelig mobiliseres til modstand, kan de tre partier føle sig fristet over evne til at bakke op om fagbevægelsens krav.

Den mobilisering kan komme i form af den storkonflikt, som faglige topfolk nu helt uhørt næsten taler om som en realitet. Bededagsforslaget har skabt “en lortestemning”, siger 3F-formand Henning Overgaard til JP, og det dufter i hvert fald lidt af 1998, hvor lønmodtagerne også brugte overenskomsterne til at give den nyvalgte regering en øretæve.

Hvis storkonflikten kommer til at handle om bededagens bevarelse kan regeringen måske blive tvunget til omgøre forslaget som led i et indgreb i konflikten. 

Men det vil skabe et helt uforudsigeligt politisk forløb, for når regeringen eventuelt ophøjer en mæglingskitse til lov, så nævner den ikke bededagen med ét ord, fordi den formelt set intet har med overenskomsten at gøre. Det bliver sejlads uden søkort.

Alliancen med de unge er væk

Hvis det i virkeligheden er en skrøbelig Fiat Panda, Mette Frederiksen sidder bag rattet i, så får vi første fingerpeg på søndag, hvor FH har indkaldt til stor demonstration på Christiansborg Slotsplads.

Hvis det bliver som i 2006, hvor omkring 100.000 mennesker demonstrede mod Fogh-regeringen, så kan det godt være, at Frederiksen kampvogn begynder at ligne en papirtiger. 

Dengang var fagbevægelsen dog i alliance med blandt andet studenter- og indvandrerorganisationer, og det var forår i København. Denne gang er det en kold og våd februar, og fagbevægelsen har ikke holdt alliancen med de studerende ved lige. I stedet har fagbevægelsen bakket op om blandt andet kortere studietid på universiteterne, udflytning af uddannelser og beskæring af dagpenge til unge.

Disse unge kan godt stå og mangle foran Christiansborg i weekenden. Hvis der kun kommer et par tusinde i det kolde vejr, risikerer slotspladsen imidlertid at se meget tom ud. Så drejer Mette Frederiksens larvefødder videre på sin kollisionskurs.

GDPR