Madsen: Mette Frederiksen gjorde Danmark til den lysende plet på en dyster planet

Madsen_
Foto: A4 Medier
I Folketingets åbningstale fandt en Mette Frederiksen i retorisk topform tilbage til den kerne af køkkenbordstemaer, der kan indhente meningsmålingernes blå forspring: Klima, velfærd og økonomi.

Jeg har efterhånden hørt frygteligt mange åbningstaler i Folketinget. Jeg har hørt få så retorisk stærke, som den åbningstale statsminister Mette Frederiksen holdt tirsdag. 

Og som så klart ramte sit formål: At bage op til det valg, som hun efter alt at dømme udskriver onsdag.

Mette Frederiksen gav sig selv en stærk affyringsrampe til at forsøge at overvinde det blå flertal i meningsmålingerne.

Ordentlighed i folkesjælen

Hun satte sig selv i scene som en samarbejdende statsminister i et land, der har tradition for tillid og samarbejde: 

"Om lidt vil de politiske forskelle for alvor blive tegnet op. Vi har forskellige svar på de spørgsmål, vores tid stiller os. Men de bedste svar finder vi i et samarbejde," sagde Mette Frederiksen. 

Men endnu mere end det: Mette Frederiksens danmarksbillede er et land, der har samarbejde og ordentlighed indlejret i sin folkesjæl.

Det blev rammet ind med et meget levende billede fra cykelsporten:

"Danmarks navn er stærkt globalt. Jonas Vingegaard gjorde en hel nation stolt, da han vandt Tour de France. Måske endnu mere, da han ventede på sin konkurrent efter et styrt på en af de sidste nedkørsler. Man kan regne med os".

Mette Frederiksen genkalder følelsen af sommerens triumf med en fortælling om, at vi er et folk, der vinder. Men først og fremmest er vi ordentlige, lød det.

LÆS OGSÅ: Madsen: Pludselig fik Danmark igen en samlende leder, der kan vinde næste valg

Det er nationalisme, så det basker, men mere rød-hvid roligan end Rasmus Paludan. Hun spiller på en fælles national stolhed mere end en afstandtagen til det fremmede.

Hyldest til Jelved, Haarder og Dam Kristensen

Med sin utraditionelle indledning hyldede og fortalte Mette Frederiksen anekdoter om tre af folkestyrets afgående nestorer Bertel Haarder (V), Marianne Jelved (RV) og Henrik Dam Kristensen (S), som havde samme underliggende pointe:

"Ingen af jer har nogen sinde pustet til polariseringens gløder – aldrig".

Det kan man dog med rette diskutere.

Vi hyldede jo trods alt også doping-snyderen Bjarne Riis, og det er ikke sikkert, at Anders Fogh Rasmussen, som Marianne Jelved kaldte ‘en farlig mand’ vil være helt enig i, at den radikale grande dame aldrig har pustet til polariseringen.

Men i Mette Frederiksens retoriske danmarksbillede er politikere, cykelryttere, og, ja, alle vi andre ordentlige mennesker. 

Opgiver ikke sit værdipolitiske fort

Næsten i hvert fald. Om de kriminelle og udlændinge, der ikke vil lege med, sagde hun:

"Men der er også kommet nogen hertil. Som ikke deler vores værdier. Som er ligeglade med det samfund, de i øvrigt ikke synes, de er en del af. Selvom de har fået alle muligheder for det".

Mette Frederiksen har således på ingen måde opgivet det værdipolitiske fort, som hun anser for helt centralt i det socialdemokratiske forsvar mod blå blok i valgkampen. Men selv den dimension var tonet lidt ned – planen om en dansk drevet asyllejr i Rwanda blev kun perifært nævnt, og statsministeren slog fast, at "ingen flygter for sjov". 

Med god ret beskrev hun endvidere en dyster verden: Energikrise. Sorte skyer over økonomi. Krig i Europa. Sabotage mod gasledninger i Østersøen. 

Men i talen fremmalede hun Danmark som en lys plet på en dyster planet, der måske kan sprede lidt af vores varme mod resten af verden. Danmark kan tænde håb med sin grønne indsats, sagde hun. 

Man kan aflæse en klar udvikling hos statsministeren fra den første åbningstale i 2019 – selv om verden dengang endnu hverken kendte til corona, stigende inflation eller fornyet invasionskrig i Europa.

Dengang malede Mette Frederiksen et billede af et Danmark i krise, et velfærdssamfund i laser og et bymiljø, hvor kriminelle og vanvidsbilister lurede om hver gadehjørne. 

"For selvom rammen om billedet holder, så er maleriet falmet", sagde Frederiksen om Danmark.

Nu står maleriet igen i klare farver, og ligesom på Socialdemokratiets årsmøde forleden havde Mette Frederiksen i åbningstalen en optimistisk grundtone, der er indkapslet i reformprogrammets navn: Danmark kan mere.

Frederiksen har fundet ind til sin politiske kerne

Ingen vilde regninger eller gyldne løfter blev udskrevet i valgpanik tirsdag, men man blev i stedet efterladt med en tiltro til det reformspor, der er lagt ud i de seneste tre år. 

Et af Mette Frederiksens problemer siden sommerferien har været, at hun har talt for meget om, hvordan Danmark skal styres, og for lidt om, hvor Danmark skal styres hen.

LÆS OGSÅ: Madsen: Sådan vinder du valget, Mette Frederiksen

Derfor er det endt med det bitre forsvar for mink-sagen, småskænderier med de radikale og den helt håbløse snak om, at magtesløshed er værre end magtfuldkommenhed. 

Statsministeren har lige i tide til valget fundet ind til den politiske kerne, der kan vinde næste valg: Klima, velfærd, økonomi og tryghed.

De emner, som danske familier lige nu taler om ved køkkenbordene.

Og måske ind til den person, der gemmer sig under politikerens panser – en mere afslappet, håbefuld og humoristisk statsminister. 

Ikke flertal for det blå politiske projekt

Hvis valget ender med at handle om regeringskonstellationer, mink og magtfuldkommenhed, er Mette Frederiksens i vanskeligheder.

Men hvis valget kommer til at handle om den konkrete politik, har statsministeren rigtig gode muligheder for at blive siddende. Der er ikke opbakning til det kongeblå reformprogram, som De Konservative har lagt frem. Der er ikke appetit på den opbremsning i klimakampen, som et regeringsskifte vil betyde.

Når Frederiksen taler om velfærd, klima og tryghed, og sine optimistiske visioner for Danmark, er hun på vej mod en vindende opskrift for et centrum-venstre projekt.

GDPR