Madsen: Mette Frederiksen er helt ude af sync med de stressede danskere

KM
Der er ved at åbne sig en ny ulighed i arbejds- og seniorliv, og statsministeren kan simpelthen ikke få det ind på lystavlen.

Forleden gik Trygs topchef Morten Hübbe på pension. Som 51-årig.

Nu vil han på den økonomiske elites svar på Arne-pension: en karriere som professionelt bestyrelsesmedlem.

Han tager med familien med på en længere rejse til Canada, lyder det i Berlingske. Når han kommer hjem vil han tage nogle få udvalgte bestyrelsesposter, og så ellers prioritere de ting, han ikke havde tid til som topchef.

Det lyder jo skønt og skal være ham vel undt. Men Hübbe er det ekstreme eksempel på en trend, der går direkte op mod det overordnede budskab fra den politiske og økonomiske elite med statsminister Mette Frederiksen i spidsen: Vi skal arbejde i flere timer i en større del af livet. Og det behøver faktisk ikke at være sjovt!

Ud af hamsterhjulet på LinkedIn

Mens denne officielle hymne spiller i baggrunden, træffer flere og flere blandt de velstillede og veluddannede den modsatte beslutning. De skriver på LinkedIn, at de “trækker stikket i en periode”, “træder ud af hamsterhjulet”, “skal have tid til at mærke efter i maven”, “og overveje det næste kapitel”. 

Der er næppe mange, der har skrabet så meget sammen på kistebunden som Tryg-direktøren, men et vellønnet par kan godt få det til at hænge sammen i en periode, at den ene skruer helt ned.

I december kunne Politikens læsere møde en 40-årig kvinde, der havde kvittet jobbet som projektleder i en interesseorganisation, og i en periode levede af sin mands indtægt.

»Det var bestemt ikke, fordi mit job manglede mening. Slet ikke. Jeg elskede mange af mine opgaver og projekter. Men jeg blev ved med at få de her stresssymptomer. Jeg har nok altid haft den der følelse inde i mig selv, at mit arbejdsliv ikke var optimalt«, sagde hun til Politiken.

Træk stikket eller bliv vendt i døren

Vi er vidne til en ny kløft, der er ved at åbne sig i vores samfund: Hvor den officielle pensionsalder bliver højere, men flere og flere velstillede vælger at trække sig tilbage før tid eller stemple ud i kortere eller længere perioder, hvis deres arbejdsliv bliver for stressende eller uinteressant, og de vil have familien på fuld tid.

Omvendt må de ufaglærte og marginaliserede blive på arbejdsmarkedet til den bitre ende. 

Hvis de bliver nedslidt før Arne-pensionsalderen, forsvinder deres afkørselsrampen fra arbejdsmarkedet i form af seniorpension nu. De kan ikke trække stikket, men bliver vendt i døren på jobcenteret eller kørt igennem udsigtsløse aktiverings- og udredningsforløb på sygedagpenge.

LÆS OGSÅ: Madsen: Hvem tager til stranden for at fejre, når SVM slår store bededag ihjel?

De nederste i samfundet er prisgivet den politiske elites beslutninger, mens de højeste lag i praksis selv kan bestemme om de vil holde fri eller ej.

Lyseslukker i spørgetiden

Debatten i Folketingets spørgetid tirsdag viste, at Mette Frederiksen intet forstår af denne trend, og derfor heller ikke ser den nye ulighed åbne sig, hvor de grupper som Socialdemokratiet traditionelt har keret sig om, falder gennem sprækkerne

“Jeg er godt nok bekymret, hvis vi begynder at sige, at man allerede ned i 50'erne skal begynde at overveje at arbejde mindre. Alle ønsker at arbejde mindre. Der må jeg bare være lyseslukkeren. Hvis alle gerne vil arbejde mindre, og kravene til velfærdssamfundet bliver ved med at stige, så hænger det jo ganske enkelt ikke sammen," lød det fra Mette Frederiksen på et spørgsmål fra DF’s Morten Messerschmidt.

LÆS OGSÅ: Tre ting vi lærte af første spørgetime med statsministeren

Det er jo på den ene side åbenlyst korrekt. Hvis alle traf samme valg som Morten Hübbe og blot levede af vores opsparinger ville velfærdssamfundet ikke kunne hænge sammen. Det er afhængig af, at de der kan, skaber værdi på arbejdsmarkedet og betaler skat.

Men der er heldigvis klare alternativer til fantasifostreret om, at alle pludselig begynder at hade fritid - f.eks. at øge skatterne på de højest lønnede eller dem med de største formuer. Her går den S-ledede regeringen den forkerte vej.

Moralprædikener og industrisamfund

Det virker som om, at Mette Frederiksen, der normalt er helt tunet ind på den almindelige danskers liv og udfordringer, simpelthen ikke forstår virkeligheden efter 22 år på Slotsholmen med et helt særligt arbejdsliv. I stedet falder hun tilbage på nogle socialdemokratiske moralprædikener og industrisamfundslogik. 

Når de højtlønnede får den topskattelettelse, som regeringsprogrammet stiller i udsigt, vil mange vælge at bruge de ekstra penge på at holde mere fri. I Danske Banks nye reklame kan en stresset kvinde ved laptoppen låne til ‘mere tid’. Den mest hotte debat på arbejdsmiljøområdet handler om fordelene ved en firedags arbejdsuge.

Det kommer slet ikke ind på lystavlen hos statsministeren, at de fleste mennesker ikke ønsker at arbejde mere.  Det er derfor hun og regeringen så eklatant har fejlkalkuleret reaktionen på forslaget om at afskaffe store bededag.

Og det er derfor, at der på Socialdemokratiets vagt er ved at åbne sig en ny ulighedskløft, flere og flere vil trække stikket, når de føler at krop eller sind kræver det, og andre må pukle til de segner.

GDPR