Madsen: Enhedslisten fodrer Støjbergs martyrium

20211213-171840-L-1920x1280we
Inger Støjberg fik mandag en dom på 60 dages ubetinget fængsel i Rigsretten. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rosa Lunds sammenligning af Erdogans Tyrkiet med den grundlovbestemte beslutning, Folketingets medlemmer nu skal træffe efter rigsretssagen mod Støjberg, er både tåbelig og farlig. Selvfølgelig må Støjberg stemmes ud.

Folketinget skal i de kommende dage tage stilling til, om Inger Støjberg kan fortsætte som medlem efter mandagens dom på 60 dages ubetinget fængsel i Rigsretten.

Der kan kun være et svar: Selvfølgelig må hun ud.

LÆS OGSÅ: Madsen: Nej, Støjberg, de danske værdier vandt i Rigsretten

Det vil være helt uantageligt, at have et medlem siddende i Folketinget med sin fodlænke eller til udvalgsmøde på Zoom direkte fra Jyderup Fængsel.

Svaret bør give sig selv

Det er nemt at forstå, at det er en svær beslutning at træffe for hendes kolleger i Folketinget - især de på den borgerlige side, der måske betragter sig som Støjbergs personlige venner.

Men ansvaret ligger nu og en gang hos de 179 personer, vi har valgt: Ingen andre end Folketinget selv skal i et demokrati kunne vedtage at smide folketingsmedlemmer ud, og det skal kun ske i tilfælde af grov kriminalitet.

I en sag, hvor domstolene har givet 60 dages ubetinget fængsel for magtmisbrug, bør svaret give sig selv. Hvis vælgerne ved næste valg stemmer Støjberg ind igen efter udstået straf, er sagen naturligvis en anden. Så har folket talt, og Støjberg bør kunne genindtræde.

Enhedslistens uforståelige kvababbelser

Mens man forstår især de borgerlige kollegers personlige ulyst, stiller det sig helt anderledes med Enhedslistens tåbelige og uforståelige kvababbelser, der præsenteres som et velovervejet forsvar for demokratiet.

- Jeg synes, det er et problem, at jeg som en af Inger Støjbergs modstandere nu skal beslutte, om hun kan sidde herinde eller ej. Det synes jeg ikke, er et demokrati værdigt, siger retsordfører Rosa Lund til Ritzau.

Enhedslistens retorik er ikke blot tåbelig - den er direkte farlig, når man sammenligner Folketingets beslutning med diktatoriske regimers forfølgelse af politiske modstandere
Kristian Madsen, chefredaktør A4 Medier

Problemet er, at der ikke er andre, der kan træffe den beslutning. Det er kun og bør kun være Folketinget, der kan ophæve et medlems mandat inden for de rammer, der følger af Grundloven.

Man kan selvfølgelig ikke blot ophæve en tilfældig politisk modstanders mandat, hvilket vi heller ikke har et eneste eksempel på i danmarkshistorien.

Men når et medlem begår et alvorligt lovbrud, så er det de andre folkevalgtes forpligtelse at vurdere, om han eller hun kan fortsætte. Det ansvar er Rosa Lund og de andre medlemmer af Enhedslisten nødt til at tage på sig. Det kommer med jobbet, om hun kan lide det eller ej.

Horribel sammenligning

Enhedslisten kan naturligvis erklære - som Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti allerede har gjort - at de ikke anser forbrydelsen for grov nok, og så må vælgerne tage stilling til Enhedslistens moralske kompas. Men de slipper ikke for at træffe en beslutning.

Men Enhedslistens retorik er ikke blot tåbelig - den er direkte farlig, når man sammenligner Folketingets beslutning med diktatoriske regimers forfølgelse af politiske modstandere.

- Det er problematisk, fordi det er mærkeligt i et demokrati, at politiske modstandere kan stemme hinanden ud. Det er systemer, vi kun kender fra stater, vi ikke vil være i kategori med, som for eksempel Erdogans Tyrkiet, siger Rosa Lund.

Denne horrible sammenligning er helt hen i vejret. At vores 179 folkevalgte i medfør af Grundloven skal vurdere et medlems værdighed efter en fængselsdom, har naturligvis ingen som helst lighed med Erdogans systematiske forfølgelse af politiske modstandere med et retssystem, som han han i sin hule hånd.

Fodrer Støjbergs martyriummaskine på sociale medier

Lund tror muligvis selv, at hendes overvejelser er sund demokratisk tvivl om en svær beslutning. Og hun er som sagt i sin gode ret til at være i tvivl om, hvorvidt 60 dages fængsel er det rigtige sted at sætte barren.

Men i virkeligheden er hun nu med til at underminere legitimiteten i den beslutning, der træffes, uanset hvordan hun stemmer.

Rosa Lund fodrer med sin Erdogan-sammenligning den martyriummaskine, som Støjberg har kørende på sociale medier, hvor dommens legitimitet undermineres og sagens fakta fordrejes
Kristian Madsen, chefredaktør A4 Medier

Det er ikke politikere, der stemmer en modstander ud, hvis Rosa Lund og de øvrige medlemmer af Folketinget kender Inger Støjberg uværdig. Det er 179 mennesker, der tager deres ansvar ifølge Grundloven på sig, og må træffe en svær beslutning - for nogle om en person, de betragter som en personlig ven.

Rosa Lund fodrer med sin Erdogan-sammenligning den martyriummaskine, som Støjberg har kørende på sociale medier, hvor dommens legitimitet undermineres og sagens fakta fordrejes.

Tænk, at hun skulle få en hjælpende hånd af Enhedslisten.

GDPR