Madsen: Sådan vinder du valget, Mette Frederiksen
Fire meningsmålinger i streg viser et entydigt billede: Rød blok har mistet sit flertal.
Det kan ikke længere afskrives som en febervildelse i kommentariatet eller et lille hik i statistikken. Der er helt dødt løb mellem de to blokke, og næste valg, som De Radikale truer med at udløse dette efterår, bliver uhyre spændende.
Kombinationen af dønningerne fra Minkkommissionen og Inger Støjbergs gennembrud, har i den seneste Gallup-måling hos Berlingske sendt Socialdemokratiet ned på 23,5 procent.
Hul i begge ender af båden
Tallene viser, at rød bloks båd tager vand ind i begge ender. I den ene side sprang storbyvælgerne væk ved kommunalvalget, og regeringen har siden været i vildrede om, hvordan man stopper hullerne i København og Aarhus, hvor nogle få afgørende procent kan ende i Lars Løkke Rasmussens kolonne.
I den anden ende har Støjberg taget konkurrencen op med Mette Frederiksen om det stationsby-Danmark, som var nøglen til Socialdemokratiets strategi ved sidste folketingsvalg.
LÆS OGSÅ: Madsen: Nytårstale viser at statsministeren er klar til at gøre op med sin største dumhed
Minksagen er dræbende, fordi den øger hullerne i begge ender. I stationsby-Danmark er den et urimeligt overgreb på minkavlerne, i storbyerne er sagen et symbol på en magtfuldkommen statsministers demokratiske blinde vinkler.
Samlet set betyder det, at næste valg bliver langt tættere, end det burde være. Ikke mindst givet de fremragende økonomiske nøgletal, den stabile ledelse af landet gennem en historisk krise og en kaotisk blå blok, hvor de ikke engang kan blive enige om, hvem der skal være statsminister.
Uddannelsespolitikken er sandet til
Det er fristende for en regering at skælde ud på pressen og De Radikale.
Regeringen er dog nødt til at kigge indad: Den har glemt at tale om den nære politik. Forståeligt er det, at Ukraine har overtaget meget af dagsordenen, og at minksagens mørke skyer har skygget for nogle udspil.
Men det er alt for længe siden, at vi har set et nyt politisk forslag fra regeringen, og på et centralt område som uddannelsespolitik virker dagsordenen helt sandet til. Reformen af karaktersystemet er forsvundet et sted i systemet, FGU-uddannelserne til de svageste unge får lov at sejle og de katastrofale tal på sygeplejerske-, lærer- og pædagoguddannelserne mødes med et forvirret skuldertræk over, at regeringens udflytningsplan har vist sig at være den forventede fiasko.
LÆS OGSÅ: Madsen: De unge bliver taberne i regeringens KL-Canasta
Men slaget er slet ikke tabt. Regeringen har selv med den Radikale valg-deadline in mente tid til at komme tilbage i offensiven.
Storbyer vil ikke overlade klimaet til Vermund
Især to emner er helt afgørende: Klimaet og Arne-pensionen. Det var de våben, der vandt valget for rød blok i 2019, og regeringen er nødt til at genaktivere disse politiske opgør. Det er afgørende for at stoppe hullerne i skroget.
I storbyerne og hos de unge er klimaet fortsat det helt afgørende spørgsmål, og regeringen er langt mere grøn end sit rygte. Ikke mange storbyvælgere ønsker, at den sorte håndbremse skal trækkes på de sidste tre års grønne investeringer, hvilket formentlig bliver resultatet af en blå blok afhængig af Inger Støjberg eller af Pernille Vermund, der tror, at verdens fattigste lande er de største klimasyndere på kloden.
Regeringen må fremlægge sin plan for at nå de næste skridt i den grønne omstilling før valget, så det står klart, hvad der er på spil.
3F's forslag bør inspirere
Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen har klogt forsøgt, at lukke debatten om tidlig tilbagetrækning ved at slå fast, at han ikke vil ændre på den nuværende ordning, som Venstre ellers har kaldt alt fra bluffnummer til en fattiggørelse af Danmark.
Mette Frederiksen forsøger på den anden side at få konflikten op at stå igen med et opslag på Instagram, hvor hun roser sin egen regering for, at 39.900 borgere har fået tildelt ret til tidlig pension.
Vis dette opslag på Instagram
Men det er risikabelt at tro, at vælgerne vil flokkes tilbage i lutter taknemmelighed. Regeringen må derfor overveje at udvikle Arne-ordningen yderligere, som 3F’s formand Henning Overgaard blandt andet har foreslået.
Socialdemokratiets sommergruppemøde i næste uge og den efterfølgende præsentation af forslaget til finanslov giver Mette Frederiksen alle muligheder for at sætte en politisk dagsorden frem mod valgets udskrivelse. Og hvis valget kommer til at handle om politik i stedet for bogstavkombinationer, vinder de røde.
Men det er nu, regeringen skal til at vågne op.