Madsen: Magtliste afslører syv sandheder

DSC02681_redigeret_bg
Kristian Madsen, chefredaktør for A4 Medier. Foto: A4 Medier
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
FOA er blevet Dansk Metal i den offentlige sektor, DA lever endnu, og fem andre ting, der overrasker A4's chefredaktør på listen over magten i den danske model.

DER ER MANGE øjenåbnere på den liste over magtens fordeling i den danske model, som vi her på A4 Medier offentliggjorde forleden.

Jovist, man kan altid sætte spørgsmålstegn ved metoden: Kan man overhovedet måle magt på den måde, og hvor stor en rolle skal synlighed spille over for de indre linjer? Min egen overraskende placering som nummer 72 tager jeg som udtryk for, at de 16 kloge dommere i vores ekspertpanel har givet en lille hjemmebanefordel.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er de 100 mest magtfulde i den danske model

Men ellers afspejler meget på listen, det vi kunne forvente. De fire topforhandlere på industriens område er nummer 1, 2, 7 og 27 på listen, Dansk Industri er den helt afgørende spiller på a-siden, og Dansk Metal stempler ind med langt mere magt end medlemstallet kan begrunde. Det afspejler, at CO-overenskomsten stadig er omdrejningspunktet for det meste andet i den danske model - også for den offentlige sektor gennem reguleringsordningen.

Men det mest afslørende er det, der ikke er som forventet. Det, der stikker ud i den ene eller den anden retning, og går lidt på tværs af den konventionelle visdom eller understreger en aktuel udvikling.

Jeg har samlet de syv nedslag i listen, der overraskede mig mest:

Hellere lille og vågen

Hvad man ikke har i direkte overenskomstpower, kan man have i offentlig profil. Det gælder især listens - i mine øjne - store overraskelse, BUPL’s Elisa Rimpler, der er har fået placeringen som nummer seks takket være sin store synlighed og snu evne til at placere pædagogerne centralt i spørgsmålet om lønløft til de offentligt ansatte. Men også Blik- og Rørarbejderforbundets Henrik W. Pedersen, Politietforbundets Heino Kegel og Fængselsforbundets Bo Yde ligger særdeles godt i forhold til deres forbunds beskedne størrelser. Det afspejler meget godt, at en høj offentlig profil også er en trampolin til magt og resultater.

FH-fusion har været en gave til offentlige forbund

Den offentlige sektor er stemplet ind som helt central i den danske model. Det skyldes ikke mindst fusionen mellem LO og FTF, der har givet folk som Elisa Rimpler fra BUPL, Gordon Ørskov fra Danmarks Lærerforening, Dorthe Boe Danbjørg fra Dansk Sygeplejeråd og Signe Færch fra Dansk Socialrådgiverforening en ny arena at udøve indflydelse i. Se til sammenligning, hvordan Sara Vergo rasler rundt som nummer 58, selvom hun er formand for Djøfs 110.000 medlemmer.

FOA er nu den offentlige sektors Metal

Under Dennis Kristensens formandstid var FOA et forbund med høj offentlig profil, men med ringe samarbejdsevner med den øvrige fagbevægelse og politikerne. Den mere lavmælte Mona Striib har løftet FOA ind i en rolle som holdkaptajn i hele den offentlige sektor, der giver færre presseklip, men til gengæld har sikret langt mere indflydelse for hele forbundet. Ligesom Dansk Metal har en helt afgørende indflydelse i den private sektor, har FOA det nu i det offentlige. Ud over Mona Striib, er sosu’ernes Tanja Nielsen og Striibs erfarne og hårdtslående håndlangere Jakob Bang og Per Lange også med på listen.

LÆS OGSÅ: Metalformand: Lønstrukturkomitéen var spild af tid

Rygtet om DA’s død er stærkt overdrevet

På arbejdsgiversiden fører Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv krig fra hus til hus om medlemmerne. Men når det handler om magten, er der ingen tvivl om, at DI stadig er det store dyr på savannen. Mest bemærkelsesværdigt er det måske, at topfolkene i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ligger meget pænt. I mange år har det været en almindelig analyse, at DA’s magt var stækket på grund af DI’s dominans. Men med fire folk på listen viser DA, at man stadig formår at gøre sig gældende.

Ø og K trumfer Halsboes ressort

Det er på marginaler, men alligevel opsigtsvækkende: Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er blot den femte mest magtfulde minister i den danske model. Det afspejler den generelt stigende indflydelse af regeringens centrale udvalg, koordinations- og økonomiudvalget, hvor mange af de reelle beslutninger bliver truffet, og hvor beskæftigelsesministeren ikke sidder. Halsboe styrer beskæftigelsespolitikken til hverdag, men de helt store politiske beslutninger med dramatiske konsekvenser for arbejdsmarkedet - for eksempel om store bededag og Arne plus - bliver truffet i regeringsledelsen.

LÆS OGSÅ: Se listen: Her er de 50 mest magtfulde beskæftigelsesprofiler i den danske model

Det har en pris at sprede magten

Forbundsformændene for de to store forbund 3F og HK ligger relativt langt nede af listen som henholdsvis nummer 15 og 40. Til gengæld har de to forbund hver et par af de magtfulde gruppe- og sektorformænd med på listen. Det afspejler, at magten er mere spredt i de store forbund med mange forskellige medlemsgrupper, og at formanden ikke - som eksempelvis Mona Striib i FOA og Claus Jensen i Dansk Metal - sidder direkte ved overenskomstbordet. Det har en pris.  

Anciennitet betyder noget

Magten i den danske model består i høj grad af de relationer, aktørerne formår at bygge. Socialpædagogernes Benny Andersen (nummer 12), der altid synes at blive bedste venner med den til enhver tid siddende socialminister, er et eksempel på en person, der takket være sine mangeårige netværksopbygning, øver langt mere indflydelse, end forbundets størrelse berettiger til. Omvendt ligger den nye FH-formand, Morten Skov Christiansen, på en lunken 29. plads, der afspejler hans korte tid på posten og de tumultariske dage omkring Lizette Riisgaards exit. 

GDPR