Madsen: Velkommen til kaosvalget

KM
Vi vil ikke huske dette valg for det, der er sket i de sidste fire uger, men for det kaos der kommer i de næste fire uger.

Da Mette Frederiksen udskrev valget 5. oktober, forudså hun, at det ville blive et ‘tryghedsvalg’.

Men efter knap fire ugers valgkamp, står det klart, at folketingsvalget 2022 i stedet blev kaosvalget.

Vi er vant til tætte valg mellem rød og blå, men det syndige parlamentariske rod, vi synes at stå på tærsklen af, er historisk.

Vi aner reelt ikke, hvem der bliver statsminister. Vi aner ikke, hvilken regering, bliver dannet. Og vi aner ikke hvor lang tid, det kommer til at tage.

Der er en reel risiko for, at vi ikke har en ny regering på denne side af juleaften.

Løkke ligner kongemageren

Blå blok er faldet sammen; de får ikke et flertal uden Lars Løkke.

Rød blok har en realistisk mulighed for at bevare flertallet. Så bliver Mette Frederiksen formentlig igen statsminister, men hvordan regeringskonstellationen ser ud, og hvilken politik, der skal føres, ved ingen.

Men de fleste meningsmålinger peger, før valgstederne åbner, på, at Lars Løkke Rasmussen og Moderaterne sidder med de afgørende mandater. Og det er lykkedes Løkke at holde sine intentioner skjult for offentligheden igennem den lange valgkamp med sine forblommede ord om noget og nogen.

I aften efter kl. 20 falder masken: Er Løkke rød eller blå? Mit bedste gæt er blå.

Lars Løkke Rasmussen kunne måske tænkes at pege på en sociademokratisk statsminister, hvis vedkommende hed Corydon eller Thorning-Schmidt. Men Frederiksen er et problem for ham. Personligt og politisk.

Lars Løkke fortæller, at han har erkendt, at man kun kan lave store reformer, hvis Socialdemokratiet er i regering. Men hvordan skal den regering dog kunne dannes mellem hovedmodstanderne?

Kan Løkke trylle Frederiksen om til Corydon?

I gårdagens afsluttende partilederrunde på TV2, sagde Lars Løkke Rasmussen, at han ikke vil pege på en statsminister, men en forhandler. Det vil sige: Løkke peger IKKE på Mette Frederiksen, men måske, som jeg tidligere har spekuleret på, på en person som Nicolai Wammen.   

Måske vil Løkke forsøge, at trylle Mette Frederiksen om til sine forgængere. Skrive et regeringsgrundlag med topskattelettelser, arbejdskraftreformer, mere udenlandsk arbejdskraft, og give et tilbud til Frederiksen: Du kan fortsætte som statsminister, men det bliver med min politik.

Mette Frederiksen synes at have taget bestik af situationen, og taler nu om store reformer, der venter i horisonten. Måske er hun klar til at sluge Løkkes kameler? De radikale vil være begejstrede, men kan SF og Enhedslisten leve med fællesnævneren mellem Løkke og S? Kan man lokke et stort blåt parti med? Det ser svært ud.   

Måske er planen blå? 

Det er nemt nok at snakke om regeringer hen over midten. Det er let at lege med politiske legoklodser og bygge fantasifulde regeringskonstellationer med 90 mandater. Men det er meget sværere at finde et politisk program, de partier kan samles om.

Derfor kan et meget vel ende med, at Løkke må kigge mod de blå partier i stedet. Måske har det været planen hele tiden? Det er i hvert fald Løkkes eneste mulighed for at blive statsminister igen.

Lars Løkke ønsker de nødvendige reformer på midten. Men de reformer er de samme blå reformer, som han har stået for i hele sin politiske karriere.

Så det vil ikke overraske mig, hvis det ender med en blå regering - måske med Løkke selv som statsminister.

Kaosvalget er her

2019 blev klimavalget. 2022 bliver kaosvalget.

Når vi tænker på dette folketingsvalg, er det måske slet ikke de mange ord, der er sagt i de sidste uger, vi vil huske. Det er alle de taktiske spil, politiske armlægninger, dronningerunder og spilfægteri, der er i vente i de kommende dage efter at stemmerne er optalt.

Mette Frederiksen har, uanset hvad man mener om hendes politik, kunnet lede landet i sidste 3 1/2 år. Samarbejde over midten. Gennemføre store klimareformer og polstringer af velfærden som fx minimumsnormeringer.

Nu ser vi ud til at ende i en meget ustabil parlamentarisk situation, hvor det måske kan blive svært i virkelighedens verden at lede landet.

God valgdag.

GDPR