Malthe Johan Poulsen:
Tak til julens fodsoldater

Malthe_Johan_Poulsen_lokomotivf__rer_1650px
23. dec. 2020 07.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

DET ER TIDLIGT om morgenen den 24. december.

På denne julemorgen ligger mange stadig og sover trygt og roligt. Buschaufføren Hussein har netop taget hul på nattens sidste arbejdstime og busrute. Han skal tilbage til depotet for at holde fri.

LÆS OGSÅ: 21-årige Anton strandet i London: 'Jeg kommer til at holde jul alene'

Længere nede i bussen sidder Rikke, der skal på døgnvagt på det opholdssted for udsatte unge, hvor hun arbejder. Hun har ikke børnene i år, så hun har taget en ekstra vagt. Hun glæder sig til at holde jul med de unge, for hvem julen altid er en svær tid. Rikke står af bussen for at tage toget det sidste stykke af vejen.

I toget sidder lokomotivføreren Michael, der har været heldig i år. Han har fået en dagsvagt, der betyder, han kan nå hjem og fejre jul med sin kone og deres to børn.
Inden da skal han dog besøge sin mormor på plejehjemmet. Hun er dement og for syg til at fejre jul med familien. Så det bliver med plejehjemmets personale, der altid gør lidt ekstra ud af julen, så beboerne får en varm og velkendt følelse af jul.

LÆS OGSÅ: Smitte eksploderer på plejehjem: Undlad at holde jul med de gamle

Som aftenens ansvarlige på plejehjemmet skal SOSU-assistenten Lotte traditionen tro have kage med til sine kolleger. På trods af coronatravlhed skal der være tid til julehygge. Kagen har hun bestilt i den lokale bager. Ekspedienten Matilde har pakket og lagt kagen klar.

Bageren lukker klokken 15, så Matilde kan nå hjem og fejre jul med sin familie. Det er hendes mor og far, der står for det praktiske, så det gør hende ikke spor at arbejde juledag. I år er dog lidt speciel, da hendes far Kim - for første gang i flere år - holder jul hjemme. Kim behøver ikke være på brandstationen, da han har en tilkaldevagt.

Kims søster Bente har dog meldt afbud. Hun er sygeplejerske, og med coronapandemien har de ekstra travlt på afdelingen. I år bliver der ikke megen tid til julehygge for patienterne.
Efter en lang og hård 12-timersvagt, kan hun endelig komme hjem til midnat. Hun tager bussen hjem. Den køres af Hussein, der er tilbage bag rattet til endnu en nattevagt.

Vi skal ikke have ondt af julens fodsoldater. Der er ingen skam i at gøre sin pligt og være der for andre. Det avler kun respekt herfra. Men vi kan stadig godt sende en ekstra tak til julens fodsoldater for deres indsats. Særligt i år, hvor det er de selvsamme, der oftest har stået forrest i kampen mod corona
Malthe Johan Poulsen, lokomotivfører og folketingskandidat for S

Hussein, Rikke, Michael, Lotte, Matilde, Kim og Bente er blot nogle af de mange tusinder, der holder samfundet kørende over jul og nytår. Over hele landet holder politibetjente danskerne trygge, frivillige holder ensomme og udsatte ved selskab og jordemødre bringer juleliv sikkert til verden.

Deres indsats gør, at vi andre trygt kan holde jul med vished om, at skansen holdes, mens vi julehygger, mæsker os i and, pakker gaver op og synger julesange.

Vi skal ikke have ondt af julens fodsoldater. Der er ingen skam i at gøre sin pligt og være der for andre. Det avler kun respekt herfra.

Men vi kan stadig godt sende en ekstra tak til julens fodsoldater for deres indsats. Særligt i år, hvor det er de selvsamme, der oftest har stået forrest i kampen mod corona.

Derfor en klar opfordring herfra: kender du nogen, der arbejder over jul og nytår, så send dem en tak og en tanke.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].