Dropper daginstitutionen: Flere forældre passer børn hjemme

20210712-091631-4-1920x1280we
Gennem det seneste årti er der sket en markant stigning i antallet af børn, der passes af en forælder i hjemmet med tilskud fra kommunen. (Arkivfoto) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Vuggestue og dagpleje er stadig hverdag for langt de fleste småbørn. Men flere og flere forældre gør op med normen om, hvad det gode børneliv er

Danmark tilhører verdenstoppen, når det kommer til at sende de yngste borgere i daginstitution. Småbørn i Danmark er således blandt de børn i verden, der bruger mest tid i daginstitution, både når det kommer til tid tilbragt i daginstitution i løbet af ugen og i forhold til, hvornår de begynder i vuggestue eller dagpleje.

Men selvom det klare flertal af børn stadig bruger hverdagene i vuggestue, dagpleje og børnehave, mens forældrene er på arbejde, er der gennem det seneste årti sket en markant stigning i antallet af børn, der passes af en forælder i hjemmet med tilskud fra kommunen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Pædagoger slår alarm: Der er ikke tid til at vente på minimumsnormeringer

I 2010 var 868 børn omfattet af ordningen, mens det i 2020 var 1595 børn. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik og svarer til en stigning på 84 procent.

Stigningen skal blandt andet ses som en følge af, at flere kommuner gør brug af den såkaldte hjemmepasserordning, som siden 2002 har givet landets kommuner mulighed for at give et økonomisk tilskud til de forældre, der ønsker at passe deres egne børn derhjemme frem for at sende dem i daginstitution.

I 2017 gav 39 af landets 98 kommuner et kontant tilskud, i 2018 var 49 kommuner omfattet af ordningen, og en opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet fra 2020 viser, at der sidste år var 61 kommuner, som tilbød tilskud til hjemmepasning af de nul- til toårige, og 41 kommuner, som gav tilskud til forældre, der passede deres tre- til femårige i hjemmet.

Spørger man Christina Tengstedt, der er forperson for det nystiftede Hjem – Hjemmeforældrenes Landsorganisation, så er det reelle antal børn, der hjemmepasses, langt højere, end tallene fra Danmarks Statistik antyder.

- Der er et stort mørketal, når man taler om hjemmepassede børn, fordi mange ikke indgår i statistikkerne fra for eksempel Danmarks Statistik. Det skyldes, at der er mange forældre, som for eksempel ikke modtager tilskud fra kommunen, men alligevel hjemmepasser, forklarer Christina Tengstedt til Kristeligt Dagblad.

For eksempel har Københavns Kommune i årene fra 2015 til 2020 ikke tilbudt økonomisk støtte til hjemmepasning. Alligevel har et større antal forældre i hovedstadskommunen i denne periode valgt ikke at gøre brug af tilbuddet om plads i daginstitution, hvilket en lang række fora på blandt andet Facebook vidner om.

Eva Gulløv er professor mso i pædagogisk antropologi ved Danmarks institut for pædagogik og uddannelse ved Aarhus Universitet. Det stigende antal børn, der passes hjemme, bekræfter hendes formodning om, at der blandt danske småbørnsfamilier er en spæd tendens til at ville forme hverdagen på en anden måde, end normen foreskriver.

- I Danmark er det at sende sine børn i daginstitution, fra børnene er helt små, så meget normen, at de færreste egentlig sætter spørgsmålstegn ved, om det er det rigtige. Det er bare det, man gør – fordi sådan gør vi i Danmark, og sådan har vi gjort det igennem et par generationer efterhånden, siger Eva Gulløv.

Ifølge Christina Tengstedt fra Hjem – Hjemmeforældrenes Landsorganisation er et af målene for den nystiftede landsorganisation da også at få skabt mere debat om de mange forskellige måder, man kan indrette sit familieliv på, som ikke nødvendigvis omfatter en hverdag, hvor børnene skal være i daginstitution mandag til fredag fra klokken 8 til 17.