Massiv mangel på arbejdskraft i film- og tv-branchen

J__rgen_14474
Jørgen Ramskov, direktør i Producentforeningen, er blandt de aktører, der melder om mangel på hænder i film- og tv-branchen. Foto: Foto: Producentforeningen
Streaming-tjenesternes ekspansion driver en global efterspørgsel på film- og tv-produktioner. Den danske del af branchen frygter at mangle årsværk, der svarer til 25 pct. af den nuværende beskæftigelse.

Den globale filmbranche forventes at vokse med 10 pct. om året frem mod 2025. Det fremgår af en rapport fra Digitale Visuelle Industri, DVI, der udkom i november.

Det er især hunger efter konstant nyt indhold fra streaming-giganter som Netflix, HBO og Amazon, der driver væksten.

Det er på papiret en god nyhed for danske manuskriptforfattere, skuespillere, fotografer og klippere.

Den danske film- og tv-branche kan således også tydeligt mærke den stigende efterspørgsel, men allerede nu er der mangel på ledige, kvalificerede hænder til at følge med efterspørgslen.

LÆS OGSÅ: Per Christensen: Disse film har rystet og fascineret mig de sidste par år

"Allerede i dag oplever DVI, at det er vanskeligt at rekruttere mere kvalificeret arbejdskraft til en række centrale funktioner i industrien, da kapaciteten er tæt på fuldt udnyttet. Dette kan udgøre en reel produktionsbarriere for virksomhederne og bremse væksten," lyder det i rapporten.

Rapporten fra DVI peger på et behov for en tilgang af op mod 1900 årsværk, hvis branchen skal kunne tage del i den globale vækst.

Det svarer til en tilgang på 25 pct. af branchens nuværende beskæftigelse på 6947 årsværk.

Der mangler hænder

Mens der altså er udsigt til beskæftigelse blandt en række faggrupper på arbejdstagersiden, så udgør flaskehalsen et problem for arbejdsgiverne.

- Der er travlhed i den danske film- og tv-branche. Efterspørgslen efter vores historier og vores indhold er kolossal – både fra danske og udenlandske kunder. Det er godt for både producenter og filmarbejdere, men det afdækker også, at branchen står overfor nogle alvorlige kapacitetsproblemer. På godt dansk: Der mangler hænder!

Den her stigende efterspørgsel er ikke en boble. Vi skal tage det dødsens alvorligt, at branchen mangler uddannet arbejdskraft
Katrine Vogelsang, fiktionschef hos TV2

Sådan siger Jørgen Ramskov, der er direktør i Producentforeningen, brancheforeningen for film- og tv-producenter, til foreningens hjemmeside.

Producentforeningen har foretaget en kortlægning af kapacitetsproblemerne. På baggrund af kortlægningen har blandt andet fagforeninger, arbejdsgivere og uddannelsesinstitutioner sat sig sammen.

Målet med samarbejdet er at sætte gang i en proces med rekruttering, uddannelse og efteruddannelse.

Bekymring for arbejdsmiljøet

Kapacitetsproblemer rammer også public service-tv. Tidligere i år vakte det opsigt, da Danmarks Radio foreløbigt måtte opgive at gennemføre et prestigeprojekt om Leonora Christine Ulfeldts liv og levned.

Det globale efterspørgsel og de medfølgende prisstigninger i alle produktionsled blev tillagt en central betydning for beslutningen.

LÆS OGSÅ: Årets film: Sovjetmassakre på strejkende arbejdere

Også hos TV2 er der bekymring over udviklingen.

- Vi står et sted som branche, hvor vi skal begynde at kigge på os som erhverv, og dermed se på, om fødekæden er bæredygtig. Den her stigende efterspørgsel er ikke en boble. Vi skal tage det dødsens alvorligt, at branchen mangler uddannet arbejdskraft," har Katrine Vogelsang, der er fiktionschef hos TV2, udtalt til Mediawatch.

Udover problemerne med at følge med efterspørgslen så peges der også på, at arbejdsmiljø og ledelse er i fare.

Efterspørgslen presser de enkelte produktioner på tid og kvalitet. Samtidig forkortes vejen fra fx ufaglært runner til linjechef med økonomisk ansvar på grund af manglen på kvalificeret arbejdskraft.

GDPR