Elektriker: Vejen til den grønne omstilling er ikke kun brolagt med energi-øer og vindmølleparker

Mathias_Vinholt_bred
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

DET HAR VÆRET en bittersød fornøjelse som elektriker at følge den offentlige debat det sidste stykke tid. Håndværkere og i særdeleshed mit eget fag er igen og igen blevet fremhævet af blandt andet statsministeren som nøglen til, at den grønne omstilling af Danmark skal lykkes. Danmark skal elektrificeres, elbilerne skal indtage de danske veje og strømmen i stikkontakten skal kun være grøn.

LÆS OGSÅ: Fagforbund langer ud efter regeringens plan om klimaerhvervsskoler

Ambitionerne, drømmene og skåltalerne er altså ikke i restordre hos politikerne og regeringen, og derfor ærgrer det mig også at skulle være ham, der skal ødelægge den gode stemning. For når det kommer til løsninger på de problemer, vi præsenterer for regeringen, må vi i Dansk El-Forbund bare konstatere, at der bliver meldt hus forbi.

Vejen til den grønne omstilling er beklageligvis ikke kun brolagt med energi-øer, vindmølleparker og hvad der ellers gør sig godt på et powerpoint-slide til et stort opslået pressemøde
Mathias Vinholt, elektriker, form. Dansk El-Forbund Ungdom

En gammel traver i diskussionen er manglen på penge til at give vores allerede eksisterende skoler et tidssvarende og nødvendigt løft af faciliteter og undervisningsmateriale.

Senest har vi dog prøvet at få regeringen med på idéen om noget så basalt som at få udvidet elektrikeruddannelsen med fem uger for at bekæmpe frafald. Det kan jeg sagtens forstå, hvis du synes lyder rimelig kedeligt, men vejen til den grønne omstilling er beklageligvis ikke kun brolagt med energi-øer, vindmølleparker og hvad der ellers gør sig godt på et powerpoint-slide til et stort opslået pressemøde.

Om Mathias Vinholt

Mathias Vinholt er udlært elektriker og ungdomsformand og medlem af Hovedbestyrelsen i Dansk El-Forbund.

JEG SKAL IKKE kunne sige, om det også er derfor, at vi har oplevet regeringen så fodslæbende. I Dansk El-Forbund har vi nok for udefrakommende sikkert rigtig mange kedelige, men ikke desto mindre vigtige løsningsforslag på hylderne. Det er de i hvert fald, hvis Dansk Energi får ret i deres rapport fra sidste år, hvor det blev skønnet, at antallet af håndværkere, herunder elektrikere, på ingen måde kommer til at kunne følge med efterspørgslen, hvis en grøn omstilling af Danmark i 2030 med en 70% CO2-reduktion skal have nogen gang på jorden. 290.000 årsværk i alt, herunder 30.000 elektrikere, vil der være behov for.

For vi deler regeringens ambition i forhold til den grønne omstilling. Både for at kunne overlade de næste generationer en klode, der er til at bo på, men selvfølgelig også fordi vi selvfølgelig altid er interesserede i at få flere ind i faget. Det er klart. Men når vi deler ambitionen med regeringen, så virker fodslæberiet i forhold til udvidelsen på de fem uger af uddannelsen endnu mere uforståeligt. Konkret handler problematikken om, at på trods af, at der hvert år starter godt 2500 lærlinge på grundforløbet, så er det under halvdelen, der kommer til at stå med svendebrevet i hånden efter fire år.

LÆS OGSÅ: Opgør om dagpenge: De studerende retter vreden mod de forkerte

En af grundene til dette skal findes i, at der i løbet af de sidste år er skruet massivt op for det faglige niveau for at kunne følge med efterspørgslen fra arbejdsgiverne. Det har alle dage været et grundvilkår for erhvervsuddannelserne. Problemet består i, at når man kigger på elektrikeruddannelsen og andre sammenlignelige uddannelser som f.eks. datateknikere og automationsteknikere, så er vores samlede uddannelse altså godt fem uger kortere, eller godt 10% af den del der foregår på en erhvervsskole.

Knæk og bræk med den grønne omstilling, når halvdelen af de elever der starter bliver tabt på gulvet
Mathias Vinholt, elektriker, form. Dansk El-Forbund Ungdom

Kombinationen af dette øger presset på eleverne, hvor en stor del altså ender med at måtte falde fra, da skolerne mangler ressourcerne til at kunne få alle med. Knæk og bræk med den grønne omstilling, når halvdelen af de elever der starter bliver tabt på gulvet. Og hvad er prisen så for de ekstra fem uger? 25 millioner. Alt andet lige altså peanuts, når man kan tænker på de million- og milliardbeløb, der ellers har været op og vende, når prisen for den grønne omstilling er blevet diskuteret.

OG SELVFØLGELIG KAN det indvendes, at jeg er mere optaget af det her, fordi det foregår i min egen andedam, og det handler om mine kammerater og kolleger, men det ændrer ikke på, at det for mig er et skrækeksempel på, at vi risikerer, at den grønne omstilling i sidste ende lider en vuggedød, fordi fokus i debatten og pengene fra politikerne også fremover vil ende med at gå til prestigeprojekter og hockeystave.

For hvis jeg kan komme et eksempel, der ligger så meget til højrebenet for bare at blive skudt i mål, hvem ved så, hvad der ellers ligger af snubletråde i vejen for et grønnere Danmark, som politikerne også overser?

GDPR