A4 Aktuelt
Køb abonnement

Flere fagforeninger for danske soldater kritiserer minister: Læg linjen om

9. februar 2021 kl. 20.45
Forsvarsminister Trine Bramsen (S) kritiseres i et debatindlæg i Berlingske af flere af Forsvarets fagforeninger. (Arkivfoto) | Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
I et debatindlæg i Berlingske kritiserer flere fagforeninger i Forsvaret minister Trine Bramsen (S).

Flere fagforeninger for danske soldater retter nu kritik af forsvarsminister Trine Bramsen (S). Det sker i et debatindlæg i Berlingske.

- Der synes på politisk niveau at mangle en helt grundlæggende forståelse af, hvad Forsvaret er for en størrelse, lyder det i indlægget.

Trine Bramsen fortalte i slutningen af januar til netmediet Olfi, at hun anser den nyindsatte forsvarschef, general Flemming Lentfer, for at være en "styrelseschef" på linje med øvrige chefer i den offentlige forvaltning.

Hun gjorde det også klart, at forsvarschefen ikke forventes at spille en større rolle i den offentlige debat.

Niels Tønning, der er formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark (HOD), mener, at italesættelsen af Forsvaret som en forvaltningsmyndighed er "degraderende".

- Det, som i den enkelte soldats bevidsthed er det vigtigste, er at være en del af en organisation, som i sidste instans skal gå i krig, uddyber han til Ritzau.

I debatindlægget kritiserer underskriverne forsvarsministeren for at detailstyre den måde, som forsvarschefen udtaler sig på i medierne.

Det er nemlig ifølge Niels Tønning en helt omvendt logik.

- Man skal opfordre forsvarschefen til at optræde offentligt med de ting, der rører sig og skal danne grundlag for en forsvarspolitik, siger han.

- Man skal anerkende, at det militærfaglige råd er der alene én person, der kan give, og det er forsvarschefen.

Også formænd fra fire andre store foreninger på forsvarsområdet står bag debatindlægget - fagforeninger for soldater i aktiv tjeneste, veteraner og interesseorganisationer.

I indlægget går underskriverne i rette med Trine Bramsens opfattelse af forsvarschefen som en "styrelseschef".

- En effektiv metode til at nedbryde den helt nødvendige tillid og respekt fra undergivne til foresatte er, hvis en militær chef offentligt desavoueres af chefens foresatte, lyder det.

- Det fører til mistillid, og at Forsvarets opgaver ikke bliver løst optimalt.

- Det er desværre det, vi ser i større og større grad med Forsvarsministeriets detaljeorienterede styring af Forsvarets og forsvarschefens eksterne kommunikation, herunder kommunikationen med offentligheden, skriver de.

Soldaterne er ifølge debatindlægget "helt uforstående over for den linje, der er lagt af Forsvarsministeriet på kommunikationsfronten". De opfordrer til, at linjen lægges om:

- Soldaterne har en tårnhøj faglig stolthed og professionalisme samt stolthed over deres arbejde og deres arbejdsplads. Sådan skulle det gerne fortsætte.

- Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved med at være, hvis ikke linjen lægges om - nogle (mange) vil påstå radikalt, lyder det i debatindlægget.

Forsvarsministeriet oplyser tirsdag aften til Ritzau, at forsvarsminister Trine Bramsen ikke stiller op til interview.

I en skriftlig udtalelse fra ministeriet lyder det:

- På Forsvarsministeriets område arbejder vi hver dag målrettet sammen om at sikre det stærkest mulige forsvar og samtidig lære af tidligere sager.

- Den konkrete kritik er ikke noget, de pågældende organisationer har rejst over for Forsvarsministeriet.

- Ministeriet oplever tværtimod et godt samarbejde og har desuden indbudt organisationerne til en drøftelse af deres kritik.

/ritzau/

Mere fra A4 Aktuelt

GDPR