Mens Venstre hylder friheden, skyder de egne dissidenter

Trads
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Da Venstre forleden holdt landsmøde i Herning, var partiformandens vigtigste budskab, at det liberale parti står for frihed:

- Jeg vil måles på, om I får mere frihed til at vælge jeres eget. Til at skabe jeres eget. Til at eje jeres eget. Og til at træffe de valg, der er bedst for jer, sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Hele 47 gange fremsagde formanden ordet ’frihed’ – godt en gang i minuttet. I et rørende øjeblik takkede han sin far, Uffe Ellemann-Jensen, for den konkrete kamp for frihed, som han udkæmpede som udenrigsminister i årene omkring Murens fald i 1989:

- Han kæmpede for, at andre skulle have den frihed, vi selv havde. Så jeg var stolt over, at det var min far, der repræsenterede vores land i den kamp.

Det er historisk, at eks-formænd og topfolk i Venstre udtaler sig så voldsomt og kategorisk om en anden eks-formand og en anden eks-næstformand
Politisk kommentator David Trads

Venstres tillidsfolk rejste sig og klappede længe og taktfast af den utvivlsomt mest elskede formand, partiet har haft i nyere tid. Den snart 80-årige Uffe Ellemann-Jensen ikoniserede i 1980’erne og 1990’erne den liberale frihedskamp med sin stærke støtte til de dissidenter i Østeuropa og Sovjetunionen, som sikrede overgangen fra diktaturer til demokratier.

Venner er blevet til fjender

Men under overfladen på landsmødet og mellem linjerne i den nuværende formands beretning var der en flok elefanter i rummet, som alle hele tiden tænkte på. De mange, rigtigt mange, ledende politikere, som har forladt den synkende skude:

Det gælder selvfølgelig striben af folketingsmedlemmer som Tommy Ahlers, Kristian Jensen, Marcus Knuth og Britt Bager, der enten har forladt politik eller skiftet til De Konservative – men oven over dem alle stråler to topfolk, som ikke bare har forladt det parti, de er vokset op med, men som dagligt og livstruende angriber Venstre:

Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg.

Ingen af dem er gået stilfærdigt ud af ad døren. Tværtimod. De har med et brag smækket døren til Venstre, og de er begge i fuld gang med at sparke døren op til nye politiske eventyr, som givet svækker deres gamle parti. Løkke med sit nye og opstillingsparate parti, Moderaterne; Støjberg med mere end et enkelt ben inde i Dansk Folkeparti.

Venstre-ikoner sendt i brechen

Den slags interne dissidenter bryder de frihedselskende Venstre-folk sig i den grad ikke om – og i weekenden afleverede partiets allerstærkeste kort så voldsomme angreb på Løkke og Støjberg, at det nærmest så ud som om, de plaffede dem ned.

Anders Fogh Rasmussen, statsminister fra 2001 til 2009, førte an:

- Venstre har jo givet så meget til Løkke og støttet ham på så mange måder gennem tidens løb, at jeg synes, det er fuldstændig urimeligt, at han opfører sig sådan over for sit gamle parti. Men det gør han, og det må jo så være op til ham, sagde Fogh til TV2 News.

I weekenden afleverede partiets allerstærkeste kort så voldsomme angreb på Løkke og Støjberg, at det nærmest så ud som om, de plaffede dem ned
Politisk kommentator David Trads

Claus Hjort Frederiksen, partinestoren, som blandt andet var Uffe Ellemann-Jensens og Foghs reelle nummer to som magtfuld partisekretær og siden finansminister under Løkke, fastslog bittert:

- Løkke og Støjberg vil skade Venstre ved at tage stemmer fra partiet ved valgene. Det er jo det, det går ud på.

Dobbelt historisk

Jakob Ellemann-Jensen forsøgte også at lægge maksimal afstand til især Løkke, som jo både udpegede ham til politisk ordfører og miljø- og fødevareminister:

- Jeg har svært ved at se nødvendigheden i Lars Løkkes projekt. Det handler meget om, hvem man skal samarbejde med, og ikke hvad man skal samarbejde om.

Den eneste af de store, der ikke sagde noget offentligt, var Uffe Ellemann-Jensen. Alle ved dog godt, hvad eks-formanden, der rejste partiet i 1980’erne fra en position, der ligner den, partiet står i nu, mener om Løkke og Støjberg. Det behøver han ikke sige højt.

Det er historisk, at eks-formænd og topfolk i Venstre udtaler sig så voldsomt og kategorisk om en anden eks-formand og en anden eks-næstformand. Men … det er også historisk, at en eks-formand og en eks-næstformand træder på deres gamle parti dagen lang.

Der er tydeligvis ikke plads til den slags dissidenter i Venstres frihedskamp.

GDPR