Dansk Metal advarer regeringen: Pandoras æske er åbnet med angrebet på store bededag

20230205-175920-L-1920x1279we
Helligdage kan blive en varm hvede i kommende valgkampe, efter at regeringen har besluttet at sløjfe en helligdag ved lov, lyder advarslen fra Dansk Metal. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Med den politiske beslutning om at fjerne store bededag er der åbnet op for, at både fjernelse og tilførsel af helligdage kan blive en politisk kampplads i kommende valgkampe, vurderer Dansk Metal.

I andre lande, hvor den danske model ikke findes, er løn og arbejdstid ofte en del af en politisk forhandling. Og der er internationale eksempler på, at både tilførslen og fjernelsen af helligdage er resultatet af en politisk beslutning. 

Med fjernelsen af store bededag har politikerne herhjemme truffet et valg, der kan føre flere af den slags beslutninger med sig. Det mener Johan Moesgaard Andersen, EU-chef og medlem af daglig ledelse i Dansk Metal. 

“Europæiske erfaringer peger på, at danske politikere med det her angreb på store bededag har åbnet pandoras æske. Og det kan vise sig at være meget uigennemtænkt,” siger han til A4 Aktuelt. 

Helligdage for at sænke arbejdstiden

Johan Moesgaard Andersen peger på, at der er flere europæiske lande, der fra politisk side har indført eller forsøgt at indføre flere helligdage.

Eksempelvis har Labours tidligere formand Jeremy Corbyn i flere omgange foreslået at indføre hele fire nye helligdage for at nedbringe arbejdstiden i Storbritannien.

I Irland lovede Labour som en del af valgkampen i 2020 at indføre to nye helligdage, hvis partiet kom i regering. Det skete ikke, men det irske folk fik alligevel en ny helligdag i 2022 - St. Brigid’s Day. Forslaget kom fra et af regeringspartierne Fine Gael og var tænkt som en anerkendelse af, at det irske folk i høj grad havde ofret sig under coronapandemien, og så mente partiet i øvrigt også, at dagen ville være til fordel for landets turisme.

Helligdage i kommende valgkampe

Den nye irske hellidag er i øvrigt opkaldt efter en kvinde, og kvindernes internationale kampdag har også været forslået som en ny helligdag i flere tyske delstater. 

“Det er gode eksempler på, at vi måske også i fremtiden kan se danske politikere gå til valg med den slags forslag og dermed gøre helligdage til en politisk kampplads. Jeg er ikke sikker på, at danske politikere har overvejet, hvad den politiske beslutning om store bededag kan føre med sig,” siger Johan Moesgaard Andersen.

I flere andre europæiske lande er 1. maj også en helligdag, mens det i Danmark er aftalt i overenskomsterne, om lønmodtagerne kan holde fri den dag. I Belgien, Spanien og Storbritannien bliver helligdage, der falder på en søndag, kompenseret med en fridag på en hverdag. Det har det tyske parti Die Linke også ladet sig inspirere af og stillet forslag om, at det samme skal indføres ved lov i Tyskland. 

Forhandlinger fremfor fridage

Forslagene om indførelsen af flere helligdage er generelt meget populære, og på spørgsmålet om, hvorvidt det ikke også vil falde i god jord hos lønmodtagerne at få en ekstra fridag af politikerne, er Johan Moesgaard Andersen ikke i tvivl om svaret. 

“Det er fordel for danske lønmodtagere, at der er en dansk model. Jeg vil advare meget kraftigt mod, at politikere blander sig den ene eller anden vej i den her slags. Det er derfor, vi har været så højlydte i debatten om store bededag,” siger han.  

GDPR