Mette F. taler om 45.000 unge uden job og uddannelse: Forskere kalder det en overdrivelse

20210824-140507-L-1920x1287we
Mette Frederiksen talte blandt andet om de 45.000 unge, der 'ikke laver noget' ved Socialdemokratiets konference om fremtidens Danmark i Fredericia i august. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen overdriver, når hun taler om 45.000 unge uden uddannelse og arbejde, lyder det fra flere forskere.

45.000 uden uddannelse eller job er en 'kæmpe katastofe'.

Sådan har det lydt flere gange fra statsminister Mette Frederiksen (S), der blandt andet nævnte tallet ved Socialdemokratiets konference om fremtidens Danmark i Fredericia i august .

Også i taler ved topmøder i FH og DI har statsministeren gentaget tallet og budskabet om de mange unge, 'som ikke laver noget'.

Men de 45.000 giver ikke et retvisende billede af problemet, siger flere forskere nu til Børsen.

- Tallet er som sådan ikke forkert. Men det er en overdrivelse af problemet, og det synes jeg ikke er nødvendigt, når der er et reelt problem med nogle unge. Men problemet er ikke 45.000, siger Iben Bolvig, der er seniorforsker ved VIVE, til Børsen. Hun anslår i stedet, at det er omkring 15.000 unge, som udgør et reelt problem.

Også professor og arbejdsmarkedsforsker ved RUC Bent Greve og Thomas Bredgaard, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet, mener, at tallet er i overkanten.

Statsministerens udmelding bygger ifølge Børsen på en opgørelse fra Undervisningsministeriet fra oktober 2020, men ifølge forskerne er der tale om et øjebliksbillede, der ikke tager højde for, at unge mennesker kortvarigt kan stå uden job eller uddannelse. Det kan eksempelvis være, hvis de skifter fra en uddannelse til en anden og må vente på uddannelsesstart, eller hvis de har taget et sabbatår. 

Det har ikke været muligt for Børsen at få en kommentar fra statsministeren eller børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). I stedet har undervisningsordfører Jens Joel (S) skrevet et svar til avisen:

'Det er indlysende rigtigt at sætte fokus på gruppen af unge, der står uden uddannelse og job. Uanset at en dela dem måske kommer tilbage på sporet rimelig hurtigt, har vi desværre mange tusinde unge, der er parkeret på sidelinjen i årevis. og som også risikerer at ende der som voksne. Det kræver en helt særlig indsats at løfte den gruppe både i skolesystemet, socialt og helbredsmæssigt. Det er ikke en gruppe, der kan hjælpes med en bestemt indsats. Men det er da en bunden opgave at kigge på alle i gruppen.'

GDPR