Mette Frederiksen gentager krav om udlændinge i job

2021010118081698_1000
Statsminister Mette Frederiksens nytårstaleStatsminister Mette Frederiksen (S) holdt fredag sin anden nytårstale. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1. jan. 2021 19.17
Tilbage i 2018 ville Socialdemokratiet etablere et nyt år nul for dansk udlændingepolitik. Nu prøver man igen. Statsministeren ser frem mod påske, som hun håber bliver et vendepunkt i forhold til corona

Alle udlændinge skal arbejde 37 timer om ugen, når de har fået opholdstilladelse i Danmark.

Sådan lød det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, tilbage i 2018, hvor hun ville tage et opgør med årtiers fejlslagen udlændingepolitik.

I sin nytårstale fredag som statsminister gentager Mette Frederiksen sit budskab. Nu skal det være, må man forstå.

- Som samfund må vi træde mere i karakter. Stå fast på vores værdier. Vi må ikke acceptere, at demokratiet lægges for had i parallelsamfund. Radikalisering skal ikke beskyttes. Den skal afsløres, siger statsministeren i sin nytårstale.

- Regeringen vil gentænke integrationsindsatsen, så den i højere grad bygger på tydelige krav og klare forventninger med fokus på ret og pligt.

- Helt grundlæggende må det være sådan, at når man har fået ophold i Danmark, så skal man selvfølgelig forsørge sig selv. Hvis det i en periode ikke kan lade sig gøre, vil regeringen foreslå, at man, til gengæld for sin ydelse, får pligt til at bidrage med, hvad der svarer til en almindelig arbejdsuge på 37 timer, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet kom i 2018 med udlændingeudspillet "Retfærdighed og realistisk - en udlændingepolitik, der samler Danmark".

Kommentatorer: Forventelig coronatale

For et år siden handlede det meget om børnene, men helt som ventet fyldte coronakrisen det meste i statsminister Mette Frederiksens (S) anden nytårstale fredag.

Det var den sikre vej at gå, lyder det fra politisk kommentator Hans Engell.

- Hun talte corona, hun talte nærhed forud for kommunalvalget i 2021, og hun talte udlændingepolitik, som hun ved, har stor betydning for mange af hendes vælgere, siger han.

Børsens politiske kommentator, Helle Ib, siger:

- Det var en sikker og meget forventelig tale uden de store satsninger og eksperimenter.- Store dele handlede om coronahåndteringen, som også har defineret hendes lederskab og hele 2020. Her står hun fortsat meget stærk.

Børnene og deres vilkår nævnte Mette Frederiksen intet om denne gang, og der var ikke nyheder som sådan i talen. Men den var ganske politisk alligevel, vurderer Hans Engell.

- Talen var en beskrivelse på det år, vi har været igennem. Lidelser, ofre og de problemer, der har ramt befolkningen, siger Engell

Han hæfter sig ved, at statsministeren tog hul på den kommende valgkamp forud for kommunalvalget senere i 2021. Politi, uddannelser og lægedækning, nævnte hun blandt andet.

- Der skal være velfærd i hele landet, sagde Mette Frederiksen.

Hans Engell siger:

- Der vælger hun i virkeligheden tre rigtig gode emner i en kommunalvalgkamp. Så det var en markant melding. Og det er også politik, når statsministeren tager udlændingepolitik med i sin tale, siger Hans Engell om endnu et emne, der var med i talen.

For at sikre en bedre integration lægger Socialdemokratiet op til, at alle flygtninge og indvandrere fremover skal arbejde 37 timer om ugen eller være i uddannelse.

Møder man ikke op på arbejdspladsen eller uddannelsesstedet, bliver man trukket i sin ydelse svarende til fraværet, lyder det i udspillet. 

Påsken bliver vendepunkt for corona

Mette Frederiksen sagde i sin tale også, at påsken i starten af april bliver et vendepunkt, og at samfundet så småt kan genopstå, som det så ud, før corona indtog verden.

- Vinteren bliver hård. Men for hver uge der går, vil stadig flere danskere være vaccinerede. Påskedag er i år 4. april. Her vil årstiden igen hjælpe os. Vi vil være nået langt med vaccinationerne.

- Jeg håber, at påsken bliver vores vendepunkt. Ikke en afslutning, men et vendepunkt, siger hun.

Statsministeren uddyber, at det fælles håb nu er vaccinerne, som skal få bugt med pandemien.

- Vaccinen er vores vej tilbage til hverdagen. Samværet, krammet, festerne. Alt det vi længes efter.

- Men vaccinen er ikke en smutvej til at ophæve restriktionerne eller slække på adfærden. Ikke endnu, siger Mette Frederiksen fra embedsboligen Marienborg.

Statsministeren advarer om, at de kommende måneder vil teste udholdenheden. Situationen er "alvorlig".

- Jeg tror på, at vi i dag har lagt det værste år bag os. Men vi må forvente, at de sværeste måneder er foran os.

- Januar og februar vil teste vores udholdenhed. Årstiden er imod os, flere vil blive syge, presset på sygehusene er allerede stort og endnu større på det personale, vi i forvejen skylder så uendeligt meget, siger Mette Frederiksen.

Ved årets udgang havde flere end 20.000 borgere fået det første stik med en dosis coronavaccine.

Første del af vaccinen skal følges op af endnu et prik efter cirka tre uger, før vaccinen har den fulde effekt.

- Nu knytter vi et fælles håb til vaccinerne, siger hun.9/ritzau/