Mette Frederiksen vendte klima med USA's nye vicepræsident

20210226230303530_1000
Kamala Harris er den første kvindelige amerikanske vicepræsident. (Arkivfoto) Foto: Carlos Barria/Reuters
27. feb. 2021 08.36
Fredag har Mette Frederiksen snakket i telefon med Kamala Harris. Der blev blandt andet snakket klima.

Coronasituationen, potentialet for at styrke forholdet endnu mere mellem USA og Danmark og klimaudfordringen. Det var nogle af de emner, som statsminister Mette Frederiksen (S) fredag vendte med USA's vicepræsident, Kamala Harris, på et telefonmøde.

På mødet kunne statsministeren blandt andet byde USA velkommen tilbage i Parisaftalen, der er en omfattende klimaaftale. Målet i aftalen er at begrænse den globale opvarmning til en stigning på unger to grader fra niveauet før industrialiseringen.

- Vi har brug for et stærkt og engageret amerikansk lederskab, hvis vi skal tackle klimaudfordringerne og overbevise resten af verden om at levere ambitiøse resultater, lyder det fra Mette Frederiksen i en skriftlig kommentar.

Den forrige amerikanske præsident, Donald Trump, trak USA ud af aftalen, da han mente, den ville skade USA's økonomi. Det ændrede landets nye leder, Joe Biden, dog på dagen for sin indsættelse, hvor han skrev under på landets retur til aftalen.

Det var dog også plads til en lykønskning til den nye vicepræsident, fortæller statsministeren.

- Først og fremmest ønskede jeg hende (Kamala Harris, red.) tillykke med valget som den første kvindelige amerikanske vicepræsident.

- USA er Danmarks vigtigste allierede og en af vores vigtigste handels- og samarbejdspartner. Samtalen i dag bekræftede mig i det stærke og tætte dansk-amerikanske forhold, skriver hun.

Kamala Harris er desuden den første sorte vicepræsident i USA. Hendes far er jamaicansk, mens hendes mor er indisk.

Samtalen var ifølge Mette Frederiksen "rigtig god". Kamala Harris bekræfter på Twitter samtalen.

- Vi diskuterede flere ting. Blandt andet covid-19, Nato, klimaforandringerne, Kina og vigtigheden af kvinder for vores økonomier.

- Præsident Joe Biden og jeg ser frem til at arbejde sammen med Danmark om en grønnere, mere sikker fremtid, skriver hun.

/ritzau/