Moderaterne vil ikke tage stilling til gule fagforeningers forhandlingsret

20221013-222431-L-1920x1280we
Moderaterne har ikke gjort sin stilling op i forhold til gule fagforeningers indflydelse. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Lars Løkkes parti har endnu ikke gjort sin stilling op om forhandlingsret til gule fagforeninger. Kandidater, som A4 Aktuelt har talt med, kan dog godt se fidusen.

Moderaterne, der bejler til et muligt regeringssamarbejde med Socialdemokratiet efter folketingsvalget, har endnu ikke gjort op med sig selv, hvor de står i spørgsmålet om at give gule fagforeninger mulighed for at sidde med ved forhandlingsbordet, når arbejdsmarkedets parter laver aftaler.

Det oplyser Lars Løkkes parti til A4 Aktuelt.

”Vi skal respektere den danske model, men vi har endnu ikke taget stilling til det konkrete spørgsmål. Vi er en startup-virksomhed, og derfor har vi ikke varer på alle hylder endnu,” siger Kirsten Munch Andersen, pressechef i Moderaterne.

Dermed vil partiet, der står til at blive kongemager på valgaftenen, ikke tage stilling til Konservatives forslag om at give gule fagforeninger som Krifa og Det Faglige Hus plads ved forhandlingsbordet ved siden af den etablerede fagbevægelse og arbejdsgiverne. 

LÆS OGSÅ: Forsker dumper det på forhånd: Konservative vil "drøfte" forhandlingsret til gule fagforeninger

Konservative mener, at når stadig flere danskere melder sig ud af traditionelle fagforeninger og ind i de gule, så skal sidstnævnte have noget at skulle have sagt. Eksempelvis i forbindelse med trepartsforhandlinger. 

M-kandidat: Ingen skal have monopol

Selv om den officielle linje i Moderaterne er, at man endnu ikke har taget stilling til emnet, så er spidskandidat i Sydjyllands Storkreds, Henrik Frandsen, mere åben for at diskutere gule fagforeningers fremtidige indflydelse.

”Vi skal have en dansk model, der fungerer, så både arbejdstagere og arbejdsgivere kan se sig selv i den. Jeg ved godt, at de røde fagforeninger ikke ønsker at have dem med. Men hvis arbejdsgiverne begynder at forhandle med de gule, så må vi forholde os til, om den danske model skal udbredes,” siger Henrik Frandsen til A4 Aktuelt.

Det kan være farligt, hvis nogle får monopol på at forhandle. Det er ikke rimeligt
Ulf Helgstrand, folketingskandidat (M)

Ulf Helgstrand, der stiller op for Moderaterne i Nordsjællands Storkreds, går skridtet videre og siger, at det kan være en god idé at give gule fagforeninger plads ved arbejdsmarkedets parters bord.

 ”Lønmodtagere i Danmark skal føle sig repræsenteret de steder, hvor der træffes beslutninger på deres vegne. Det kan være farligt, hvis nogle får monopol på at forhandle. Det er ikke rimeligt,” siger han.

FH: K-forslag er krigserklæring

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, har tidligere til A4 Aktuelt kaldt Konservatives forslag for en ”provokation eller krigserklæring”.

”De gule fagforretninger har intet med den danske model at gøre, idet den helt grundlæggende ret for lønmodtagerne, nemlig konfliktretten, er sat totalt ud af spil, når vi taler de gule forretninger. Det vil derfor ikke alene være en grov underkendelse af den danske model, men det vil også være uklogt for enhver regering at gå den vej,” sagde Lizette Risgaard forleden.

LÆS OGSÅ: Det Faglige Hus kræver plads ved forhandlingsbordet

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Laust Høgedahl, repræsenterer Krifa og Det Faglige Hus i dag næsten 300.000 lønmodtagere.

GDPR