Minister kaldt i samråd: Folkekirken er plaget af et hårdt psykisk arbejdsmiljø

20220521-120414-L-1920x1280we
Kirkeordfører Louise Schack Elholm fra Venstre og kirkeordfører Birgitte Bergman fra De Konservative har indkaldt kirke- og kulturministeren til samråd om dårligt psykisk arbejdsmiljø i den danske folkekirke. Foto: Ane Halsboe-Jørgensen
Hver tredje ansatte i den danske folkekirke er blevet nedgjort på sit arbejde inden for de seneste fem år, viser en undersøgelse, DR har lavet.

Kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er blevet kaldt i samråd om dårligt psykisk arbejdsmiljø i den danske folkekirke. 

Det skriver DR.

I en undersøgelse, som DR har foretaget med svar fra omkring 3.000 ansatte i folkekirken, svarer hver tredje, at de er blevet nedgjort på deres arbejde inden for de seneste fem år.

LÆS OGSÅ: Arken får tredje påbud på få måneder: Ansatte risikerer alvorlig sygdom

Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig ledelse ve Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet, følger ledelsen i folkekirken tæt og har læst undersøgelsen igennem. Til DR siger han:

"Jeg er aldrig tidligere stødt på en kultur og et ledelsessystem, hvor der finder mobning sted på den her måde. Det er ganske enkelt uhørt og fuldstændig uacceptabelt."

Problematisk at ledere er frivillige

Ifølge DR's undersøgelse er problemerne med det psykiske arbejdsmiljø i folkekirken landsdækkende, hvilket understøttes af oplysninger fra Arbejdstilsynet.

DR har fået aktindsigt i Arbejdstilsynets sager om psykisk arbejdsmiljø, som viser, at Arbejdstilsynet siden 2016 har givet 124 tilsynsreaktioner til arbejdspladser i folkekirken, fordelt over landet.

De sager har blandt andet handlet om krænkende handlinger, mobning, seksuel chikane, psykisk vold og tidspres.

Eksperter inden for ledelse har til DR peget på, at det er problematisk for arbejdsmiljøet, at de fleste ansatte i folkekirken er ledet af landets omkring 1.600 menighedsråd. For medlemmer af menighedsrådene er frivillige, de er på valg hvert fjerde år, og de har nødvendigvis ikke erfaring med ledelse.

Nu har kirkeordfører Louise Schack Elholm fra Venstre og kirkeordfører Birgitte Bergman fra De Konservative indkaldt kirke- og kulturministeren til samråd.

Til DR siger Ane Halsboe-Jørgensen, at hun allerede er i dialog med folkekirkens parter om problemerne med det psykiske arbejdsmiljø.

"Det her er et problem, som vi er nødt til at løse i fællesskab. Problemet findes faktisk. Det er ikke enkelte episoder. Når vi ser tal, som dem I har, og når Arbejdstilsynet har tal, der blinker, så er der et grundlæggende problem," siger hun.

GDPR