Minister sår tvivl om forgængers klimaprojekt

20230816-145853-L-1920x1280we
Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S). Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Den tidligere regering satte et millionbeløb af til såkaldte klimaerhvervsskoler. Nu sår undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) tvivl om det projekt i et længere interview med A4 Uddannelse.

Den daværende socialdemokratiske regering præsenterede i september 2021 reformudspillet 'Danmark kan mere I', hvori den foreslog at afsætte 600 millioner kroner til oprettelsen af tre klimaerhvervsskoler.

I januar 2022 blev forslaget vedtaget af S-regeringen, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne.

Halvandet år efter er pengene ikke udmøntet, og børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) sår nu i et længere interview med A4 Uddannelse tvivl om, hvorvidt projektet overhovedet bliver gennemført.

Han understreger dog samtidig, at pengene fortsat vil blive brugt på erhvervsskolerne.

“Jeg har endnu ikke besøgt en erhvervsskole, som jeg ikke betragter som en grøn erhvervsskole. Jeg har ikke mødt én erhvervsskole, som ikke står midt i den grønne omstilling. Derfor er jeg også en lille smule skeptisk over for at pege på nogen og sige, at de er grønne, og nogen ikke er grønne. Men ambitionen om at afsætte økonomi til at styrke erhvervsskolernes klimaindsats, den er der fortsat, og pengene er ikke forsvundet,” siger han til A4 Uddannelse.

Tirsdag foreslog SVM-regeringen, at der afsættes 300 millioner kroner i 2024 og 700 millioner kroner i 2025 stigende til 800 millioner kroner i 2026 frem til 2028 til erhvervsudddannelserne.

Hvorfor er pengene ikke med i forslaget om det økonomiske løft, I præsenterede i tirsdags? 

“Det er, fordi de er nye penge, og fordi vi ikke endnu har afklaret i regeringen, hvordan vi vil håndtere de penge, der var afsat til klimaerhvervsskolerne tidligere,” siger Mattias Tesfaye.

Millioner på taksterne

I samme interview fortæller ministeren, at han gerne ser man undgår et "puljehelvede", og han forventer, at en stor del af pengene vil blive fordelt på skolernes takster. 

De forskellige typer erhvervsskoler - de tekniske skoler, de merkantile, sosu-skolerne og landbrugsskolerne - vil desuden alle få andel i det økonomiske løft, men de vil hver især opleve løftet forskelligt, fortæller ministeren.

“Jeg tror, det handler meget om at blive præcis på, at det er forskellige uddannelser, og at de også er nødt til at blive mødt med nogle forskellige investeringer,” siger Mattias Tesfaye.

Du kan læse hele interviewet med ministeren på A4 Uddannelse.

GDPR