Minister: Stormøde om sygedagpengesystemet kan føre til reform

20230425-153307-L-1920x1279we
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Hele sygedagpengesystemet kan stå over for en større gennemgang i efteråret, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen til A4 Arbejdsmiljø.

Kort før sommerferien blev skudt i gang, indkaldte beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til et stormøde i september, hvor sygedagpengereglerne for meget alvorligt syge skal under lup.

Men i et interview med A4 Arbejdsmiljø åbner ministeren nu for, at stormødet kan blive startskuddet til en større gennemgang af hele sygedagpengesystemet. 

"Jeg synes, at der er nogle regler og rammer i dag, der kan indrettes endnu bedre. Der er nogle mennesker, der i den grad oplever at ramle ind i et system, som de slår sig på, og som ikke føler det som et ønske om at hjælpe dem videre. Sådan synes jeg ikke, at det skal være. Og især ikke, hvis du står og er ramt af alvorlig sygdom i dit liv. Vi skal have en større grad af værdighed, og noget af det peger tilbage på de regler, jeg selv er ansvarlig for. Så ja, jeg forestiller mig klart, at det her bliver starten på en grundig dialog om, hvordan sygedagpengereglerne kan ændres," siger Ane Halsboe-Jørgensen til A4 Arbejdsmiljø.  

Har du allerede nu en ide om, hvad det er for regler i sygedagpengesystemet, vi har brug for at skrue på? 

"Jeg konkluderer ikke på forhånd. Det er faktisk et ægte ønske om at høre, hvad folk siger og ikke bare for at sige, at man har gjort det. Så jeg forventer, at vi på det stormøde og det arbejde, der derefter går i gang får rigtig mange forskellige perspektiver ind i den her debat, der forhåbentlig gør, at vi i fællesskab kan ramme noget, der fungerer endnu bedre, for de mennesker det her handler om," siger beskæftigelsesministeren.

Til efteråret tager regeringens ekspertgruppe for fremtidens beskæftigelsesindsats, hul på det store arbejde at komme med et bud på, hvordan systemet bedst kan skrues sammen. Rapporten skal dog først afleveres til næste sommer. Dens opdrag er, at jobcentrene, som vi kender dem i dag, skal nedlægges, mens der frem mod 2030 skal spares tre milliarder kroner på beskæftigelsesindsatsen.