Minister vil give virksomheder penge uden kontrol:
Revisorer advarer om risiko for mere svindel

simon20200428-081526-L-1920x1280we
Erhvervsminister Simon Kollerup (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
30. apr. 2020 05.45
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har sat turbo på den økonomiske krisehjælp til nødstedte virksomheder, og det øger risikoen for svindel med kompensationsordninger for milliarder, advarer revisorer.

Udbetal først, spørg bagefter.   

Sådan lyder ordren fra erhvervsminister Simon Kollerup (S), der har bedt Erhvervsstyrelsen om at sætte fut på udbetalingerne af lønkompensation og kompensation til selvstændige, der er hårdt pressede af corona-krisen. 

LÆS OGSÅ: Minister om hurtige penge fra hjælpepakke: Der kan være svindel

Ministeren understregede igår overfor TV2, at virksomhedernes ansøgninger om kompensation dermed ikke granskes på forhånd.

I stedet vil man efterfølgende lave en kontrol af, om virksomheden rent faktisk har oplevet det tab i omsætning eller udgifter til faste omkostninger, der er beskrevet i ansøgningen. 

Hos foreningen FSR Danske Revisorer, der er brancheorganisation for landets revisorer, er der ingen tvivl om, at pengene falder på et tørt sted for mange virksomheder, der økonomisk kører på pumperne. 

Organisationen frygter dog også, at den manglende kontrol vil føre til, at statskassen udbetaler kompensations-kroner til virksomhedsejere uden rent mel i posen. 

- Vores medlemmer fortæller, at der er hårdt brug for de her penge ude i virksomhederne. Så det er helt bestemt en rigtig beslutning at få dem udbetalt så hurtigt som muligt, siger Thomas Krath Jørgensen, faglig chef i FSR Danske Revisorer. 

- Men det er desværre også en god nyhed for de personer, der spekulerer i at svindle statskassen. For man risikerer jo, at pengene er forsvundet og modtagerne over alle bjerge, når man først laver kontrol efter pengene er udbetalt, siger Thomas Krath Jørgensen.

FSR Danske Revisorer advarer blandt andet om, at svindlere kan udnytte muligheden for tabt kompensation gennem såkaldte karuseller, hvor virksomhederne får kompensation for omsætning, de aldrig har tabt. 

Samtidig kan der ifølge organisationen fuskes med lønkompensation gennem falske ansættelser, fakturaer og sort arbejde. 

FSR Danske Revisorer

Brancheorganisation for virksomheder og ansatte i revisorbranchen. Organisationen har knap 5.000 personlige medlemmer, mens 650 danske revisorvirksomheder er medlem af FSR. 

Firedoblet straf 

Ifølge erhvervsminister Simon Kollerup vil virksomhedernes ansøgninger først blive gået igennem, når pengene er udbetalt. Derefter vil myndighederne kunne rette krav om tilbagebetaling af kompensationsmidlerne, hvis der er tegn på fejl eller svindel. 

Hvis man som virksomhedsejer bliver taget for snyd, kan man se frem til en hårdere straf, efter at regeringen tilbage i marts firedoblede straffen for svindel med hjælpepakkerne. 

- Det vil utvivlsomt afskrække nogen fra at snyde. Men for at blive straffet skal man jo opdages først, og spørgsmålet er, hvor lang tid, der går, før dette sker, siger Thomas Krath Jørgensen. 

Ifølge Thomas Krath Jørgensen er det postivt, at ministeriet ikke har valgt at åbne op for, at også fremtidige ansøgninger bliver udbetalt uden kontrol. 

- Det gør mig som skatteborger mere tryg, for det begrænser trods alt muligheden for svindel, da ansøgere før 28. april ikke var bekendt med, at der ingen sagsbehandling ville være, fortæller han. 

Kæmpe sagspukkel venter

Ifølge Ritzau er Erhversstyrelsen blevet overrendt af ansøgninger fra folk, der gerne vil have del i hjælpepakkerne. Derfor er der også blevet ansat ekstra medarbejdere til at håndtere udbetalingerne.

På trods af de ekstra ansættelser frygter Thomas Krath Jørgensen, at myndighederne om kort tid igen kan stå i en situation, hvor man bliver nødt til at droppe kontrollen af kompensationsordningen på grund af tidspres. 

- Myndighederne kommer til at stå med en kæmpe sagspukkel, fordi man både skal tjekke de udbetalinger, man har lavet, og behandle de nye ansøgninger, der kommer ind fra virksomhederne, siger Thomas Krath Jørgensen. 

- Og hvis man som svindler kan spekulere i at sende en masse ansøgninger afsted til myndighederne, fordi de alligevel ikke har tid til at tjekke dem, så står vi jo et meget uheldigt sted, siger han. 

Regeringen har siden coronakrisens begyndelse i marts iværksat hjælpepakker for mange milliarder kroner.

LÆS OGSÅ: Filosof om corona-pessimisme: 'Jeg tror, at vi alle har brug for en konkret dato'

Hjælpepakkerne er rettet mod virksomheder, der kan søge kompensation for blandt andet hjemsendte ansattes løn, samt virksomheder og selvstændige, der kan få kompensation for tabt omsætning og faste omkostninger.