Løkkes kandidater: Afskaf Arne-pensionen og sæt lønnen til sygeplejersker markant op

BeFunky-collage__22_
Ulf Helgstrand og Henrik Frandsen. Foto: Ida Marie Odgaard/Mikkel Berg Pedersen/freelancer/Ritzau Scanpix
Mens et klart flertal af Moderaternes folketingskandidater vil skrotte Arne-pensionen, mener de samme kandidater, at landets sygeplejersker og andre offentligt ansatte skal have et stort lønløft. Det viser besvarelser i stor kandidattest, som A4 Aktuelt har gennemgået.

Arne-pensionen skal væk, og lønnen til sygeplejersker, pædagoger og andre offentligt ansatte skal sættes markant op. 

Det mener et massivt flertal af Moderaternes folketingskandidater, viser Altingets store kandidattest, hvor kandidaterne besvarer forskellige politiske spørgsmål. 

42 ud af 47 af Lars Løkkes kandidater, der har besvaret testen, erklærer sig ”overvejende enig” eller ”helt enig” i, at Arne-pensionen skal afskaffes. 

Henrik Frandsen, der er spidskandidat i Sydjyllands Storkreds, er en af dem, der vil af med S-regeringens pension til lønmodtagere med mange år på arbejdsmarkedet.

”Vi kommer i fremtiden til at mangle hænder, og derfor er det ikke en god idé at trække folk ud fra arbejdsmarkedet, der ikke er nedslidt. Det er uholdbart, og derfor mener jeg, at Arne-pensionen skal fjernes,” siger Henrik Frandsen til A4 Aktuelt. 

På linje med partiet

Moderaterne ser i flere meningsmålinger ud til at få de afgørende mandater, og partiet står dermed til at kunne afgøre, hvem der skal have magten efter valget. 

I en ny Voxmeter-måling står Lars Løkkes parti til hele 9,2 procent af stemmerne, hvilket udmønter sig i 17 pladser i Folketinget. Dermed er det væsentligt, hvor Moderaternes kandidater placerer sig i centrale politiske spørgsmål. 

Langt hovedparten af kandidaterne lægger sig dermed klos op ad partiets officielle holdning om, at Arne-pensionen skal væk.

Den politiske chef i partiet, Jakob Engel-Schmidt, har tidligere udtalt, at man er modstander af pensionsordningen, fordi den ifølge ham trækker raske lønmodtagere ud af arbejdsmarkedet. 

20221014-121222-L-1920x1280we 
Lars Løkke Rasmussen flankeret af Rosa Eriksen, der er spidskandidat for Moderaterne og sygeplejerske. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Lønhop acceptabelt i akut situation

Mens man er modstander af Mette Frederiksens store valgløfte fra sidste folketingsvalg, er Moderaternes folketingskandidater langt mere positivt stemt over for at give sygeplejersker, sosu’er og pædagoger en større løncheck. 

43 ud af 47 kandidater er således ”overvejende enig” eller ”helt enig” i, at offentligt ansattes løn skal sættes markant op, viser Altingets kandidattest.

Men flere penge til at hæve lønningerne er ikke uden forbehold, mener Ulf Helgstrand, som stiller op for partiet i Nordsjællands Storkreds.

”Vi oplever en spidsbelastning i sundhedsvæsenet lige nu, og der kan det være en god idé at løse et akut problem. Men normalt synes jeg, at vi politikere skal undgå at blande os i lønforhold. Det er arbejdsmarkedets parter, der skal forhandle det,” siger han til A4 Aktuelt. 

Henrik Frandsen er enig.

”Det danske sundhedsvæsen står i en akut svær situation. Derfor er det okay, at vi foreslår et højere tillæg til sygeplejersker, så vi kan få flere til at gå op i tid. Men normalt skal vi ikke blande os i løndannelsen på arbejdsmarkedet,” siger han.

2.500 kroner ekstra om måneden

Moderaterne præsenterede i sidste uge et sundhedsudspil, hvor man blandt andet vil indføre et løn- og fastholdelsestillæg på 2.500 kroner om måneden til sundhedspersonale, der er på fuld tid.

Formålet er at få flere sygeplejersker og andre sundhedsansatte til at gå fra deltid til fuldtid for at løse rekrutteringsproblemet i sundhedsvæsenet.

Ifølge Dansk Sygeplejeråd mangler der aktuelt omkring 5.000 sygeplejersker på landsplan.

GDPR