Murersvend taber sag til bygge-milliardær: - Vi bliver nærmest sendt på gaden

BeFunky-collageffff
Murersvend Walther Bardino (tv.) og byggemilliardær Mogens De Linde er hovedpersoner i den langvarige strid.
10. jun. 2021 17.59
Landsretten har givet bygge-matador Mogens De Linde grønt lys til at smide murersvend Walther Bardino væk fra den kajplads, hvor hans families husbåd er fortøjret. Dermed er der sat retsligt punktum i sagen, der blandt andet har drejet sig om murersvendens tilknytning til 3F.

- Nu ved jeg simpelthen ikke, hvad vi skal gøre. Vi er jo nærmest blevet smidt på gaden. 

Sådan lyder reaktionen fra murersvend Walther Bardino, efter Landsretten har afgjort, at han og familien skal forlade den kajplads på Krudtløbsvej i København, hvor deres husbåd ligger fortøjret.

Afgørelsen markerer afslutningen på et næsten fem år langt retsligt slagsmål mellem en af Danmarks rigeste byggematadorer, Mogens De Linde, og den fagligt aktive murersvend Walther Bardino. 

LÆS OGSÅ: Murersvend anker sag mod rigmand: Skal fjerne sit hjem

Fejden startede for godt fem år siden, da milliardærens byggefirma valgte at opsige Walther Bardino fra familiens kajplads, der er ejet af firmaet.

Opsigelsen skete i kølvandet på, at fagforeningen 3F, som Walther Bardino dengang arbejdede for, havde ført en række sager om underbetaling mod virksomheder på Mogens De Lindes byggerier ved Quintus Bastionen i København. 

Sagerne endte med, at Athene Byg Aps, der er ejet af Mikkel De Linde, skulle betale 240.000 kroner i manglende løn til firmaets tidligere ansatte.

Efterfølgende blev Walther Bardino konfronteret af Mogens De Lindes søn, Mikkel De Linde.

Både han og Mogens De Linde forklarede Walther Bardino, at hans tilhørsforhold til 3F og forbindelser til fagforeningens ansatte var et problem, hvis han gerne ville fortsætte med at bo på Krudtløbsvej. 

Ifølge Walther Bardino var opsigelsen den endelige kulmination på fejden mellem De Linde og 3F og en straf for hans engagement i fagforeningen.

Byggemilliardær Mogens De Linde har løbende afvist, at opsigelsen af Walther Bardinos husbåd har bundet i hans tilhørsforhold til 3F. 

- Jeg er havnet i skudlinjen i en krig, som jeg intet har med at gøre, og som risikerer at smadre min og min families liv fuldstændigt, siger Walther Bardino.

Milliardær og murersvend i bitter fejde

A4 Arbejdsliv har i flere artikler beskrevet konflikten mellem en af landets rigeste byggematadorer, Mogens De Linde, og murersvenden Walther Bardino. 

Alle artiklerne kan læses gratis her: 

3F klar til sag: Murersvend blev opsagt fordi han var faglig aktiv

Rigmand hiver murersvend i retten: "Jeg bliver helt tosset"

Murersvend anker sag mod rigmand: Skal fjerne sit hjem

Husbåd risikerer at blive værdiløs

I dommen slår Landsretten fast, at Mogens De Lindes opsigelse af Walther Bardinos husbåd er i overenstemmelse med loven.

Walther Bardinos advokat forsøgte ellers at argumentere for, at at lejeaftalen var ugyldig, da hverken Mogens De Linde eller Walther Bardino har indhentet tilladelse til at etablere husbåde-havn ved kajen på Krudtløbsvej. 

Landsrettens afgørelse kan få alvorlige konsekvenser for Walther Bardinos familie. En husbåds værdi afhænger nemlig i høj grad af beliggenhed, og derfor spiller kajpladsen en vigtig rolle.

Samtidig forklarer Walther Bardino, at han har investeret mere end en million kroner i husbåden. En investering, som med et fingerknips kan blive intet værd, hvis husbåden ikke har en kajplads. 

- Da vi overtog båden, var det en gammel udtjent fiskebåd. Vi har renoveret den fra top til tå. Det er virkelig hjerteblod det her, siger Walther Bardino. 

Ifølge Walther Bardino vrimler det ikke just med kajpladser til husbåde i København. Derfor står han og hans familie i en situation, hvor det bliver svært for dem at forsætte deres liv i København. 

- Vi arbejder begge to i København, og vores datter går i skole her. Jeg ved kort sagt ikke, hvad vi skal gøre. Det kan være, at vi bliver nødt til at banke en pæl i vandet et sted, som vores båd kan ligge ved, siger Walther Bardino. 

Milliardær: Fagforeninger er anarki

A4 Arbejdsliv har tidligere beskrevet lydoptagelser, der afslører, hvordan både Mogens De Linde og Mikkel De Linde udtaler sig særdeles kritisk om fagbevægelsen. 

På en af optagelserne, som er lavet Walther Bardino, høres blandt andet følgende udveksling mellem ham og Mikkel De Linde. 

WB: - Du har fortalt din far, at jeg inviterede dem (de 3F-ansatte, red.) på kaffe, og så blev jeg smidt ud. Det havde du jo forudset.

MDL: - Ja, det er jo klart, hvis vi slås med fagforeningen, og vi finder ud af, okay, der er et eller andet, så er det jo klart, at det er det, der sker. Det kan du vel selv regne ud.

I lydklippet bliver der refereret til en episode, hvor Walther Bardino har inviteret to 3F-ansatte til kaffe på hans husbåd, efter de har besøgt Mogens De Lindes byggeplads ved Quintus-bastionen. 

På en anden optagelse af en ordudveksling mellem Walther Bardino og Mogens De Linde kan man høre følgende fra bygge-milliardæren:

- Selvfølgelig skal man betale skat, og man skal gøre det ene og det andet og det tredje, men den måde, de (fagforeningerne, red.) truer frem på, har ikke en skid med demokrati at gøre, det er nærmere anarki, lyder det fra Mogens de Linde.

- Så respekterer man ikke andres mening. Jeg er aldrig blevet snuppet for noget, men jeg kan ikke snuppe en fagforening med tvang, det kan jeg ikke. Ikke med tvang, for så bliver jeg helt tosset, siger Mogens de Linde videre. 

A4 Arbejdsliv har løbende kontaktet både Mogens De Linde og Mikkel De Linde for en uddybende kommentar til deres udtalelser på lydbåndene. 

Mogens De Linde er aldrig vendt tilbage på henvendelserne. Mikkel De Linde har ikke ønsket at udtale sig. 

A4 Arbejdsliv har ligeledes kontaktet Byggeselskab Mogens De Lindes advokat, Jens Jacob Halling, der har ført sagen mod Walther Bardino, for en kommentar. 

Jens Jacob Halling er dog ikke vendt tilbage inden redaktionens deadline.